Nederland treedt toe tot Openbaar Ministerie fraudezaken

donderdag 2 augustus 2018 Marthe Bruens 203x gelezen

Nederland heeft zich als 21e EU-land aangesloten bij het Openbaar Ministerie fraudezaken (EOM). Het EOM moet ondermeer grensoverschrijdende btw-fraude gaan bestrijden.

Hoewel Nederland aanvankelijk vond dat een Europees Openbaar Ministerie (EOM) in strijd was met het subsidiariteitsbeginsel (besluitneming op zo laag mogelijk niveau), besloot het kabinet Rutte III om toch in te zetten op deelname. Nederland heeft zich op 1 augustus 2018 aangesloten bij het EOM. Het EOM moet de huidige inefficiĆ«nte aanpak van fraude met EU-gelden verbeteren en ervoor zorgen dat EU-gelden beter geĆÆnvesteerd kunnen worden.

Btw-fraude

EU-landen lopen jaarlijks minstens 50 miljard euro mis door btw-fraude. Deelnemende landen moeten ervoor zorgen dat grensoverschrijdende btw-fraude boven 10 miljoen euro en misbruik van EU-geld minder vaak onbestraft blijven. De rechtspraak blijft nationaal. In het hoofdkwartier in Luxemburg wordt uit elke deelnemende lidstaat een aanklager gestationeerd. Mogelijk krijgt het EOM in de toekomst meer bevoegdheden, bijvoorbeeld om terrorismezaken te behandelen. Naar verwachting zal het EOM in 2020 operationeel worden. Overige lidstaten kunnen beslissen later aan te sluiten.

Meer informatie: NRC

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.