Neem herroepingsmogelijkheid op in papieren schenking

donderdag 31 oktober 2019 Remco Latour 884x gelezen

In een onlangs verschenen Tax Talks uitzending behandelt Ruud de Smit MSC het voorstel tot wijziging van de vermogensrendementsheffing in 2022. In dezelfde uitzending legt mr. Mariëlle Schuurman uit dat de papieren schenking onder dit nieuwe regime minder voordelig is. Zij adviseert daarom om vanaf nu een herroepingsmogelijkheid op te nemen in de papieren schenking.

Ook onder de voorgestelde vermogensrendementsheffing wordt het inkomen uit sparen en beleggen forfaitair vastgesteld. De Smit benadrukt dat het heffingsvrijvermogen wordt vervangen door een drempel van € 30.846 en een heffingsvrij inkomen. Is het vermogen meer dan € 30.846, dan valt niet alleen het meerdere, maar het hele vermogen onder de box 3-heffing. Welk forfaitair percentage dan geldt, hangt af van het soort vermogen. Voor spaargeld geldt een forfaitair rendement van 0,09%, voor overig vermogen (aangeduid als beleggingen) bedraagt het forfaitair rendement 5,33%. Van het totale rendement mag de belastingplichtig een forfaitaire debetrente van 3,03% aftrekken. Ten slotte geldt nog een heffingvrij inkomen van € 400. Dit nieuwe systeem is een verbetering voor spaarders en kleine beleggers, terwijl beleggers en houders van ander vermogen erop achteruitgaan. Ook de niet-bedrijfsmatige verhuur van woningen wordt minder interessant.

 

Effect op papieren schenking

Schuurman legt vervolgens uit dat de voorgestelde systematiek de schenking onder schuldigerkenning, ook wel papieren schenking genoemd, minder aantrekkelijk maakt. Voor de kinderen valt het effect nog wel mee als zij 6% rente over hun vordering ontvangen van hun ouders. Dit is immers meer dan het forfaitair rendement van 5,33% waarover zij box 3-belasting betalen. Maar dan nog betalen zij meer belasting. En de ouders mogen hun box 3-inkomen met maar 3,03% van de schuld aan hun kinderen verlagen, terwijl zij 6% rente betalen. De papieren schenking leidt dus op familieniveau tot meer een hogere belastingheffing.

 

Oplossing in notariële akte

Dit probleem is in toekomstige schenkingen op te lossen door een herroepingsmogelijkheid op te nemen in de notariële akte. Bij inwerkingtreding van het wetsvoorstel kunnen de ouders:

  • de schenking herroepen,
  • hun schuld aan de kinderen aflossen of
  • besluiten de schuld te laten voortbestaan voor zover daartegenover overige vermogensbestanddelen staan.

 

Wet: art. 5.2 Wet IB 2001

 

Meer weten?

Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.  

Meer informatie: Tax Talks 29 oktober 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.