Nieuw besluit verlaagd BTW-tarief

dinsdag 12 september 2017 Anne-Marie Noordenbos 2306x gelezen

Op 28 augustus 2017 heeft de Staatssecretaris van Financiën een gewijzigd besluit bekend gemaakt over toepassing van het 6% BTW-tarief. Dit besluit bevat een aantal verduidelijkingen en uitbreidingen en beperkingen van de toepassing van het 6% BTW-tarief. Carola van Vilsteren licht het besluit toe.

IJsjes met alcohol

In bepaalde opzichten is de toepassing van het 6% BTW-tarief uitgebreid. Voorheen waren ijsjes die alcohol bevatten belast met 21% BTW, omdat de ijsjes alcohol bevatten. De verkoop van alcoholhoudende dranken is belast met 21% BTW, terwijl de verkoop van andere dranken en etenswaar belast is met 6% BTW. Door het besluit van 28 augustus 2017 vallen ijsjes die alcohol bevatten en die voor de consumptie bestemd zijn onder het 6% BTW-tarief.

 

Verbandmiddelen

Daarnaast bevat het besluit een verduidelijking over verbandmiddelen. Zo zijn de producten die luxatie van de heup voorkomen en producten die de knie ondersteunen als de kruis- of kniebanden zijn geschuurd belast met 21% BTW in plaats van het 6%-tarief. Dit omdat de producten niet zijn aan te merken als spalken die een gewricht fixeren. Deze laatste zijn namelijk wel belast met 6% BTW.

 

Hennepzaden, -stro en - strooisel

De verkoop van hennepzaden valt niet langer onder het 6% BTW-tarief, en is belast met 21% BTW. Hennepstro en hennepstrooisel zijn wel belast met 6% BTW.

 

Sierteeltproducten

Sierteeltproducten zijn belast met 6% BTW. In het verleden was er onduidelijkheid over de vraag of waterplanten zijn aan te merken als sierteeltproducten. In dit besluit is opgenomen dat waterplanten wel als sierteeltproducten kwalificeren.

 

Geven van gelegenheid tot sportbeoefening

Het tegen vergoeding beschikbaar stellen van een ruimte die ingericht is voor de sportbeoefening is belast met 6% BTW. Bij bepaalde activiteiten kan discussie ontstaan over de vraag of de activiteit is aan te merken als een sport. In het verleden was hierover bijvoorbeeld discussie met betrekking tot de bridgesport en bowlen. In dit besluit is vastgesteld dat de bridgesport –de naam zegt het al- en sport is, en dat dit ook van bowlen gezegd kan worden. Daarom is de ter beschikking stelling van een ruimte die speciaal is ingericht voor de beoefening van de bridgesport en de ter beschikking stelling van een bowlingbaan belast met 6% BTW, zo blijk uit dit besluit.

 

Tandpasta en zonnebrandcrème

Vorig jaar werd uit een arrest van de Hoge Raad duidelijk dat tandpasta en zonnebrandcrème als geneesmiddel kan dienen en in dat geval met 6% BTW belast is. Het kabinet is voornemens de omschrijving van geneesmiddelen aan te passen, zodat tandpasta en zonnebrandcrème weer met 21% BTW belast is. Als extra voorwaarde voor toepassing van het 6% tarief op tandpasta en zonnebrandcrème wordt gesteld dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen of het Europese Geneesmiddelenbureau een handelsvergunning moet hebben afgegeven of dat het middel hiervan is vrijgesteld. Aan deze voorwaarde zal tandpasta en zonnebrandcrème doorgaans niet voldoen. Deze wijziging zal per 1 januari 2018 al in moeten treden. Op de aanpassing van de definitie van tandpasta en zonnebrandcrème is kritiek, onder meer omdat tandpasta en zonnebrand daardoor voor de BTW niet meer als geneesmiddel is aan te merken, maar door de consument wel als geneesmiddel worden gezien. Hierdoor zou tandpasta en zonnebrand onterecht niet meer onder verlaagde BTW-tarief kunnen worden gebracht.

 

Conclusie

Het gewijzigde besluit betreft een aantal specifieke wijzigingen en verduidelijkingen die voor ondernemers van belang kunnen zijn. Het is van belang dat de ondernemer hiervan op de hoogte is, zodat de BTW-wetgeving juist wordt toegepast en niet te veel BTW in rekening wordt gebracht of te weinig BTW wordt afgedragen.

Meer informatie: Besluit Omzetbelasting toelichting tabel I 28-08-2017

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.