NOB reageert op ontwerp Besluit toezicht trustkantoren 2018

dinsdag 31 juli 2018 Michel Halters 611x gelezen

Het voorgestelde artikel 2 van het ontwerp Besluit toezicht trustkantoren 2018 brengt de belastingadviseur en andere vrije beroepsbeoefenaren onder de werking van de Wet toezicht trustkantoren. Dat is niet terecht volgens de NOB.

De Wet toezicht trustkantoren 2018 (Wtt 2018) definieert vijf trustdiensten en kent de mogelijkheid bij AMvB een andere dienst als trustdienst aan te wijzen. Het ontwerp Besluit toezicht trustkantoren 2018 doet dit in het voorgestelde artikel 2. Dit artikel luidt als volgt:

 

‘Artikel 2. Aanvullende trustdienst

In aanvulling op artikel 1, eerste lid, van de wet wordt als trustdienst aangewezen het zijn van gevolmachtigde of anderszins rechtsgeldig vertegenwoordiger die een rechtspersoon of vennootschap kan binden in opdracht van een natuurlijke persoon, rechtspersoon, of vennootschap die niet tot dezelfde groep behoort als de gevolmachtigde of vertegenwoordiger.’

De NOB plaatst bij dit ontwerp drie opmerkingen:

 

  • De NOB vraagt zich af op welke cijfers de stelling is gebaseerd dat de Wtt regelmatig wordt omzeild door gebruik te maken van volmachten verleend aan niet-trustkantoren. 
  • Een gevolmachtigde is geen feitelijk bestuurder van zijn volmachtgever. Dit geldt voor alle belastingadviseurs en zeker voor leden van de NOB die ingevolge de Code of Conduct van de NOB hun onafhankelijkheid ten opzichte van hun cliënten dienen te bewaken
  • Artikel 2 van het ontwerpbesluit brengt ten onrechte belastingadviseurs en andere vrije beroepsbeoefenaren onder de werking van de Wtt.

 

Meer informatie: ‘NOB-reactie op internetconsultatie Besluit toezicht trustkantoren 2018’

 

Meer weten over de Wtt 2018 en het Btt 2018? Kom op 18 oktober naar de PE-Pitstop De nieuwe Wet toezicht trustkantoren met mr.dr. Melis van der Wulp. > Meer informatie

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.