Notaris blijft ook in de toekomst nodig voor oprichting B.V.

dinsdag 2 juli 2019 Michel Halters 824x gelezen

De Minister voor Rechtsbescherming heeft op Kamervragen van Van Nispen en Alkaya geantwoord dat hij zich niet herkent in de toegenomen faillissementsfraude doordat het makkelijker is geworden om B.V.'s op te richten.

Tweede Kamerleden Van Nispen en Alkaya hebben vragen gesteld aan Sander Dekker, Minister voor Rechtsbescherming. De aanleiding was de stelling van de voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Deze vindt dat het notariaat onvoldoende middelen heeft om fraude te bestrijden.

 

De minister herkent zich niet in het beeld dat het aantal fraudegevallen met B.V.’s is toegenomen nadat per 1 juli 2011 bij de oprichting van een B.V. geen verklaring van geen bezwaar meer nodig is. Het preventieve toezicht is daarmee vervangen door een doorlopend toezicht. De notaris heeft ook na inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht een rol bij het oprichten van B.V.’s, omdat voor oprichting van een B.V. een notariële akte nodig is. Deze betrokkenheid van de notaris levert niet alleen een nuttige bijdrage aan de zorgvuldigheid in het handels- en rechtsverkeer, maar ook aan het voorkomen en bestrijden van misbruik van rechtspersonen. Dekker ziet mede door de rol van de notaris dat tegenwoordig fraude beter wordt herkend en gemeld kan worden. Daardoor is fraude ook beter zichtbaar gemaakt.

 

De vragenstellers hebben vernomen dat oprichting van een B.V. in de toekomst op grond van een Europese Richtlijn zonder notaris mogelijk wordt. De minister antwoordt dat lidstaten het mogelijk moeten maken dat bepaalde kapitaalvennootschappen, waaronder de B.V., langs digitale weg kunnen worden opgericht. Nederland zal gebruikmaken van de geboden ruimte die de richtlijn geeft om de rol van de notaris bij oprichting van een B.V. te handhaven. Onderzocht wordt de mogelijkheid om de digitale oprichting van B.V.’s in Nederland te laten plaatsvinden via een digitale akte. Dekker benadrukt dat vereenvoudiging om kapitaalvennootschappen op te richten wel gepaard moet gaan met passende waarborgen tegen misbruik en fraude. Er moeten voldoende waarborgen komen om fraude bij oprichting van een B.V. te voorkomen.

 

Dekker verwacht met implementatie van het UBO-register en een centraal aandeelhoudersregister het notariaat beter uitgerust wordt om fraude te bestrijden.

 

Update 1 augustus: De Europese Richtlijn digitalisering oprichting en inschrijving van kapitaalvennootschappen is op 11 juli geplaatst in het Publicatieblad van de Europese Unie.

 

Bron: Antwoorden Kamervragen over de middelen die het notariaat ter beschikking heeft om fraude te bestrijden op 1 juli 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.