Onbeperkte borgstelling is onzakelijk

maandag 14 mei 2018 Remco Latour 859x gelezen

Als een dga niet alleen borg staat voor de huidige verplichtingen van zijn B.V.’s, maar ook voor eventuele toekomstige verplichtingen, is zijn debiteurenrisico niet te overzien. Hof Den Bosch meent dat de dga in zo’n geval handelt vanuit aandeelhoudersmotieven.

Een holding kreeg aanvullend krediet van een bank onder de voorwaarde dat de twee grootaandeelhouders aanvullend borg stonden voor € 300.000 per persoon. Deze borg gold voor alle huidige en toekomstige verplichtingen van de holding. Dit betekende dat zelfs als de holding haar aanvullend krediet zou aflossen, de grootaandeelhouders borg bleven staan voor al haar resterende een toekomstige schulden. Het hof concludeert daarom dat het debiteurenrisico in zo’n geval niet valt te overzien en evenmin te bepalen. Bovendien had de inspecteur aangetoond dat de B.V. gedurende de laatste jaren verliezen had geleden en een negatief eigen vermogen had. Verder oordeelt het hof dat geen sprake is van een bijzondere omstandigheid die de dga alsnog toestaat om een voorziening te vormen voor de borgstelling. Dit is pas mogelijk als tussen de schuldeiser en schuldenaar een zakelijke relatie bestaat die ook bij afwezigheid van een concernrelatie voldoende gewicht heeft om het debiteurenrisico te aanvaarden.

 

Wet: art. 3.92 Wet IB 2001

Meer informatie: Gerechtshof Den Bosch 30 maart 2018 (gepubliceerd 12 mei 2018), ECLI:NL:GHSHE:2018:1396

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.