Ongebruikelijke lening aan zoon was onzakelijk

donderdag 11 augustus 2016 Giniraynha Poulina 641x gelezen

Afwaardering van een vordering op een kind wordt lastig als de ouder vooral gelden uitleent aan zijn kind, met de bedoeling de ondernemingsverliezen van het kind te financieren. Een ouder aanvaardt een dergelijk onzakelijke debiteurenrisico in de meeste gevallen immers vooral vanwege de familierelatie.

Dat was ook de stelling van de inspecteur in een zaak voor Rechtbank Noord-Holland. Een man had in totaal bijna € 1 miljoen uitgeleend aan zijn zoon die eigenaar was van diverse horecaondernemingen. Hij wilde vanwege de slechte financiële positie van zijn zoon de vordering die voortvloeide uit de leningen ten laste brengen van zijn resultaat uit overige werkzaamheden. Maar de inspecteur weigerde deze afwaardering. Volgens de inspecteur was er sprake van een onzakelijke lening. Hij baseerde dit standpunt onder meer op het (bij aanvang) ontbreken van een schriftelijke vastlegging, zekerheden en een aflossingsschema. Bovendien had belanghebbende geld uitgeleend aan zijn zoon terwijl al een niet terugbetaalde schuld in de vorm van een Tante-Agaathlening bestond. Er waren ook geen reële verhaalsmogelijkheden aanwezig, er werd geen rente betaald en de schulden werden niet afgelost. De rechtbank was het met de inspecteur eens dat belanghebbende de gelden voornamelijk had uitgeleend om de ondernemingsverliezen van zijn zoon te financieren. Verder kon, gelet op de financiële situatie bij de zoon en zijn ondernemingen, geen (niet-winstdelende) rente worden bepaald waaronder een onafhankelijke derde dezelfde leningen zou hebben verstrekt. Belanghebbende had het onzakelijke debiteurenrisico duidelijk aanvaard vanwege de familierelatie met de zoon. Geen afwaardering dus.

 

Wet: artikel 3.91 Wet inkomstenbelasting 2001

Meer informatie: Rechtbank Noord-Holland, 25 juli 2016 (gepubliceerd op 9 augustus 2016), ECLI:NL:RBNHO:2016:6675

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.