Onwetende verkoper hoeft belastingclaim niet te vergoeden

woensdag 12 december 2018 Remco Latour 524x gelezen

Als een verkoper aandelen verkoopt in een rechtspersoon die onverwacht nog een belastingschuld blijkt te hebben, kan de koper proberen een vergoeding van de verkoper te vorderen. Maar dan moet de koper wel kunnen bewijzen dat de verkoper op de hoogte was van de belastingschuld. Dat de bemiddelaar bij de transactie van de belastingschuld wist, sluit onwetendheid bij de verkoper niet uit.

Voor Rechtbank Amsterdam vorderde een groep van gelieerde rechtspersonen een schadevergoeding van een Antilliaanse N.V. De groep had van de N.V. de aandelen in een vennootschap gekocht. Later kwam de groep erachter dat de gekochte vennootschap nog een belastingaanslag moest betalen. Voor deze aanslag was uitstel van betaling gevraagd en verleend. De groep stelt voor de rechtbank dat de N.V. wist dat zij aandelen verkocht in een vennootschap met een openstaande belastingschuld. De groep motiveert haar stelling door te wijzen op de omstandigheid dat de bemiddelaar bij de aandelentransactie op de hoogte was van de belastingclaim. Volgens de groep moet de bemiddelaar de N.V. over deze schuld hebben ingelicht. Uit getuigenverklaringen blijkt echter niet dat de bemiddelaar in opdracht van de N.V. handelde. De rechtbank gelooft niet dat de bemiddelaar optrad als een zogeheten hulppersoon. Zijn kennis valt daarom niet automatisch toe te rekenen aan de N.V. De rechtbank wijst de eis om schadevergoeding van de groep af. De groep moet zelfs de proceskosten van de N.V. vergoeden.

 

Wet: art. 6:76 BW

Meer informatie: Rechtbank Amsterdam 5 december 2018 (gepubliceerd 7 december 2018), ECLI:NL:RBAMS:2018:8675

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.