Onzakelijk handelen staat afwaardering en voorziening in de weg

maandag 8 augustus 2016 Rachida Lachhab 460x gelezen

Er is geen afwaardering of voorziening voor een regresvordering op een partner mogelijk ingeval van onzakelijk handelen. Dit is in lijn met de heersende leer.

Belanghebbende exploiteerde samen met zijn partner middels een vennootschap onder firma (vof) een ruitersportcentrum. Daarnaast bezat belanghebbende alle aandelen in een bv. Deze bv verhuurde een bedrijfsruimte aan de vof. De bv stelde belanghebbende hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de vof. Belanghebbende betaalde de bv in dit verband en kreeg zodoende een regresvordering op zijn partner. Deze schold belanghebbende vervolgens kwijt, omdat de vordering volgens hem niet voor verwezenlijking vatbaar was. In zijn aangifte inkomstenbelasting claimde belanghebbende een aftrek als gevolg van de afwaardering van de regresvordering. De inspecteur accepteerde een gedeelte van het bedrag van de afwaardering.

 

Onaanvaardbaar debiteurenrisico

De rechtbank vond zowel de afwaardering van de regresvordering als het vormen van een voorziening niet op zijn plaats. Volgens de rechtbank bleek uit de feiten en omstandigheden namelijk dat belanghebbende bij de schriftelijke vastlegging van de huurovereenkomst van de bedrijfsruimte onzakelijk had gehandeld door een (debiteuren)risico te aanvaarden dat een zakelijk handelende derde niet zou hebben genomen. De rechtbank ging ervan uit dat belanghebbende dit risico had aanvaard vanwege de persoonlijke verhouding tot zijn partner. Een zakelijk handelende derde zou volgens de rechtbank dan ook een waardeloze regresvordering, die in de toekomst mogelijk zal ontstaan, nooit tot een dergelijk bedrag laten oplopen.

Meer informatie: Rechtbank Gelderland 4 augustus 2016, ECLI:NL:RBGEL:2016:4312

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.