Ook btw factureren bij ‘no cure, no pay’-vergoeding

woensdag 1 november 2017 Remco Latour 953x gelezen

Volgens Rechtbank Zeeland-West-Brabant moet een rechtsbijstandverlener ook btw over zijn vergoeding factureren als hij alleen een vergoeding vraagt als hij voor zijn cliënt de beroepsprocedure wint.

De rechtbank boog zich over de vraag of het aanbieden van diensten op basis van het ‘no cure, no pay’-beginsel is te vergelijken met de situatie in het zogeheten Baštová-arrest (Hof van Justitie van de EU 10 november 2016, nr. C-432/15). Dit arrest betreft de situatie waarin een ondernemer een paard ter beschikking stelt aan de organisator van een paardenrace. De ondernemer bedingt daarbij geen vergoeding, maar ontvangt wel prijzengeld als het paard wint. De ondernemer hoeft geen btw over het prijzengeld af te dragen, omdat niet de terbeschikkingstelling van het paard, maar het winnen van de race leidt tot de ontvangst van het prijzengeld. De rechtbank oordeelt dat het verlenen van rechtsbijstand waarbij de ondernemer een vergoeding ter grootte van de toegekende proceskostenvergoeding ontvangt een heel andere situatie is dan het ter beschikking stellen van een racepaard. De rechtsbijstandsvergoeding houdt namelijk wel rechtstreeks verband met de verleende diensten. Dit geldt zelfs als vooraf onzeker is of de ondernemer uiteindelijk wel een vergoeding zal ontvangen.

 

Wet: artikel 8, eerste lid Wet OB 1968

Meer informatie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant 4 oktober 2017 (gepubliceerd 31 oktober 2017), ECLI:NL:RBZWB:2017:6283

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.