Ook revisierente bij onvoordelige afkoop

woensdag 24 april 2019 Remco Latour 559x gelezen

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat een belastingplichtige bij afkoop van een lijfrentepolis ook revisierente is verschuldigd als deze afkoop (daardoor) niet leidt tot een positief rendement in economische zin.

Een vrouw had in 1994 een lijfrenteproduct afgesloten. Zij had een guldenbedrag ter waarde van € 7.284 aan premies betaald en afgetrokken. In 2015 expireerde de lijfrente en kwam een kapitaal van € 18.677 vrij. De vrouw liet dit bedrag niet periodiek, maar ineens uitkeren. De verzekeraar hield op de uitkering € 9.791 aan loonheffing in. En de Belastingdienst bracht de vrouw € 3.765 aan revisierente in rekening. De vrouw vindt dit niet redelijk. Had zij de lijfrente niet afgekocht maar periodiek laten uitkeren, dan had de inspecteur pas later zijn geld gekregen, zo redeneert de vrouw. De rechtbank gaat hierin niet mee. De revisierente is niet gekoppeld aan het verschil tussen de heffing bij afkoop ineens en de heffing bij periodieke uitkeringen. De heffing van revisierente vindt alleen plaats vanwege het feit dat de vrouw in het verleden ten onrechte premies heeft afgetrokken. De omstandigheid dat zij in economische zin nu geen positief rendement behaalt, doet daar niets aan af. De inspecteur is bovendien niet bevoegd om de revisierente te verlagen. En de rechtbank mag de innerlijke redelijkheid van de wet niet toetsen. De rechtbank verklaart daarom het beroep van de vrouw ongegrond.

 

Wet: art. 30i, eerste lid, onderdeel b AWR en art. 3.133, eerste lid en tweede lid, onderdeel d Wet IB 2001

Meer informatie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant 6 maart 2019 (gepubliceerd 19 april 2019), ECLI:NL:RBZWB:2019:953

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.