Op zwart zaad of zwart meel zitten: beiden zijn ongunstig

donderdag 28 februari 2019 Remco Latour 731x gelezen

Het zwart inkopen, bewerken en (door)verkopen van goederen kan in eerste instantie interessant klinken. Maar als de Belastingdienst hierachter komt – bijvoorbeeld doordat in het bedrijf geregeld negatieve kassen ontstaan – zal de ondernemer alsnog de belastingen met belastingrente moeten betalen.

In een zaak voor Hof Den Bosch dreef een man samen met zijn handelspartner een broodbakkerij. Zij deden dit eerst via een vof en later via een B.V. De broodbakkerij kocht meel in bij een Belgische groothandel. Uit een onderzoek van de Belgische belastingdienst bleek dat de groothandel een schaduwboekhouding voerde. De Nederlandse fiscale autoriteiten kwamen daar ook achter. Het kwam tot een strafrechtelijk proces waarbij de man werd veroordeeld voor het opstellen van valse nota’s en dergelijke. Daarnaast legde de Belastingdienst de bakker navorderingsaanslagen inkomstenbelasting op. De inspecteur meent namelijk dat de broodbakkerij zwart meel heeft ingekocht en gebruikt voor een omzet die evenmin is opgegeven.

 

Witte facturen

De bakker stapt naar de belastingrechter. Maar de inspecteur weet met succes de juistheid van zijn stellingen te bewijzen. Het hof hecht onder meer waarde aan het feit dat op de witte facturen in de boekhouding met pen bedragen zijn vermeld die ook overeenkomen met de bedragen uit de zwarte boekhouding van de Belgische groothandel in meel. Verder duiken geregeld negatieve kassaldi op. Ook is sprake van een laag brutowinstpercentage. De verhouding tussen de inzet van het personeel en de omzet volgens de witte administratie is evenmin te verklaren. Nu het hof constateert dat de bakker geen correcte administratie heeft gevoerd en een onjuiste aangifte heeft ingediend, vindt een omkering van de bewijslast plaats. De man weet geen geschikt tegenbewijs te leveren. De schatting van de fiscus komt het hof redelijk over. Daarom verklaart het hof het hoger beroep van de man ongegrond.

 

Wet: art. 27e, eerste lid AWR

Meer informatie: Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 29 november 2018 (gepubliceerd 27 februari 2019), ECLI:NL:GHSHE:2018:5004

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.