Opnieuw grote problemen met erf- en schenkbelasting

donderdag 5 juli 2018 Anne-Marie Noordenbos 919x gelezen

De Belastingdienst kampt opnieuw met problemen met de inning van de erf- en schenkbelasting. Dit meldde minister Hoekstra 4 juli in de Kamer. Hij noemde de problemen complex en hardnekkig. Dezelfde avond nog volgde een brief van staatssecretaris Snel.

Het aantal opgelegde aanslagen erfbelasting in de maanden mei en juni loopt zodanig achter dat de planning die nodig is om de achterstanden in te lopen, niet gehaald dreigt te worden.

 

Erfbelasting

Bij de erfbelasting is het beeld op dit moment niet goed. In de planning was voorzien dat de achterstanden geleidelijk in de loop van 2018 zouden worden ingelopen. Hiervan is tot op heden geen sprake. Het is daarbij ook niet gelukt om de reguliere instroom bij te houden. De achtergrond van deze nieuwe vertraging ligt onder meer in de oplevering van een functionaliteit in het nieuwe aanslagopleggingssysteem. Naast de fout in het systeem blijkt ook de benodigde capaciteit groter dan verwacht. De consequenties van deze beide ontwikkelingen voor het opleggen van aanslagen en de betekenis ervan voor de planning zijn onvoldoende onderkend. Daarmee speelt ook hier het vraagstuk van de sturing een rol.

Snel heeft opdracht gegeven op de kortst mogelijke termijn een aangescherpt plan van aanpak met aanvullende maatregelen op te stellen, met bijzondere aandacht voor de planning- en productiebewaking en het nog verder opschalen van de capaciteit voor het opleggen van aanslagen erfbelasting.

 

Schenkbelasting

Bij de schenkbelasting is een inhaalslag gemaakt met het opleggen van de voorlopige aanslagen en het proces verloopt naar behoren. Snel verwacht dat voor het einde van dit jaar alle voorlopige aanslagen over het belastingjaar 2017 zullen zijn opgelegd. Bij de Miljoenennota zal een actualisatie van de belastingraming erf- en schenkbelasting plaatsvinden.

Meer informatie: Kamerbrief problemen erf- ne schenkbelasting, 4 juli 2018

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.