Oppassen bij eigenwoningschenken

maandag 18 september 2017 Marieke Jansen 3314x gelezen

Sinds 1 januari 2017 is de belastingvrije eigenwoningschenking weer terug. Men moet echter wel oppassen, want ‘de eerste katers onder de ‘beschonkenen’ zijn reeds gesignaleerd’ aldus prof. mr. dr. Bernard Schols.

Als het bijvoorbeeld gaat om meervoudig belastingvrij schenken van € 100.000 voor de eigen woning, moet men zich realiseren dat er samenvoegbepalingen zijn in de Successiewet die roet in het eten kunnen gooien. Voor ouders geldt een streng regime. Als bijvoorbeeld een vader aan zijn dochter een ton schenkt, mag moeder dat niet ook nog eens (aan dezelfde dochter) belastingvrij doen. Schenkingen van ouders tezamen of afzonderlijke schenkingen worden namelijk aangemerkt als één schenking. ‘En dus gescheiden of niet, we nemen hen sowieso toch als eenheid onder de loep’, aldus prof. mr. dr. Bernard Schols.

 

Grootouders zijn fiscale schenkingseenheid, tenzij

Voor opa’s en oma’s geldt een iets ander regime. Ook voor grootouders geldt in principe dat zij niet beiden een ton kunnen schenken aan hetzelfde kleinkind. De grootouders (als zijnde partners) worden voor de schenkbelasting namelijk als één en dezelfde persoon aangemerkt. ‘Er is echter een escape. Gescheiden opa’s en oma’s gelden niet als een eenheid en mogen derhalve ieder een tonnetje schenken aan hetzelfde kleinkind. Kortom, deze groep is extra populair in estate planningskringen.’

 

Pas op en zorg dat jubelen geen jammeren wordt

Andere gevaren bij het eigenwoningschenken schuilen bijvoorbeeld in de eenmaligheid van het jubelschenken, de nieuwe uitsmeerregeling, een kind ‘over de datum’, schenken met een huwelijk in het vooruitzicht, de sterfbedschenking en het ingewikkelde overgangsrecht. In ‘Van jubelen tot jammeren’ dat onlangs in het Vakblad Estate Planning is verschenen loopt prof. mr. dr. Bernard Schols de sinds 1 januari 2017 teruggekeerde schenkvrijstelling voor de eigen woning na en legt hij de klemtoon op de ‘pasopjes’.

 

Op maandag 18 december 2017 spreekt prof. mr. dr. Bernard Schols ook uitgebreid over de stand van zaken met betrekking tot de eigenwoningschenking in de ‘PE-Pitstop De Jubelton’. U kunt zich nog aanmelden!

 

Wet: artikelen 26 en 28 Successiewet

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.