Opstellen managementovereenkomsten luistert heel nauw

woensdag 20 maart 2019 Michel Halters 2537x gelezen

Volgens de rechtbank zijn de dga’s van de management-B.V.’s in dienstbetrekking werkzaam en daarmee verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen. De managementovereenkomsten lijken op arbeidsovereenkomsten, onder meer vanwege het verbod op vervanging van de dga, 40-urige werkweek, doorbetaling bij ziekte en een non-concurrentiebeding.

Een werk-B.V. had vier houdstermaatschappijen als aandeelhouders. Drie houdstermaatschappijen hielden ieder 26% van de aandelen in de werkmaatschappij en de vierde houdstermaatschappij hield 22% van de aandelen. Voornoemde drie houdstermaatschappijen sloten een managementovereenkomst met de werk-B.V.

 

Managementovereenkomsten

Bij Rechtbank Gelderland is in geschil of de dga’s van de drie houdstervennootschappen al dan niet verplicht zijn verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Als sprake is van een arbeidsovereenkomst tussen de dga's persoonlijk en de werk-B.V. zijn de dga's verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen. De rechtbank oordeelt dat voor het bestaan van een arbeidsovereenkomst alle omstandigheden van het geval, in onderling verband bezien, in aanmerking moeten worden genomen. De rechtbank vindt dat de dga’s van de drie houdstermaatschappijen in dienstbetrekking werkzaam zijn. Zij wijst daarvoor op de volgende bepalingen in de managementovereenkomsten:

  • De houdstermaatschappijen kunnen niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de werk-B.V. de werkzaamheden door andere personen dan hun dga’s laten uitvoeren;
  • Er is een maandvergoeding afgesproken op basis van een 40-urige werkweek
  • Er is een doorbetalingsverplichting voor 12 maanden opgenomen voor de werk-B.V. bij ziekte van de dga van de houdstervennootschap.
  • De managementovereenkomst komt te vervallen zodra de dga van de houdstermaatschappij komt te overlijden of wanneer de dga van de houdstermaatschappij geen aandelen meer heeft in die vennootschap.
  • Er geldt een non-concurrentiebeding voor relaties van de werk-B.V. die 80% van de omzet leveren als de werkzaamheden door de dga’s van de houdstermaatschappijen wordt uitgevoerd.
  • Het is de werk-B.V. die een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluit.

De rechtbank concludeert dat de dga’s van de drie houdstervennootschappen verplicht zijn verzekerd voor de werknemersverzekeringen, omdat ze in feite in dienstbetrekking van de werk-B.V. werkzaam zijn.

 

Wet: Regeling aanwijzing dga 2016, art. 6 Zw, art. 6 WAO, art. 6 WW en art. 3:17 Wet arbeid en zorg

Meer informatie: Rechtbank Gelderland 15 maart 2019 (gepubliceerd op 18 maart 2019), ECLI:NL:RBGEL:2019:1115

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.