Optimaler benutten van investeringsregelingen

dinsdag 15 oktober 2019 Michel Halters 449x gelezen

Bij investeringsregelingen kunt u denken aan de herinvesteringsregeling, investeringsaftrek en willekeurig afschrijven. Regelingen bestaan al langer, maar drs. Jasper Gorter, vaktechnisch specialist en senior belastingadviseur bij Alfa accountants en adviseurs, ziet dat deze regelingen in de praktijk niet optimaal worden benut.

De regeling voor investeringsaftrek is onder te verdelen in de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de energie-investeringsaftrek (EIA). Deze regelingen gelden zowel voor de inkomstenbelasting als voor de vennootschapsbelasting. Voor de vennootschapsbelasting is het fiscale voordeel overigens beperkter dan voor de inkomstenbelasting. Op  het behaalde voordeel in de vennootschapsbelasting rust nog een ab-claim. In de inkomstenbelasting daarentegen is het voordeel veel groter. Denk daarbij niet alleen aan tariefsvoordelen, maar ook aan toekenning van hogere heffingskortingen en een lager bedrag aan bijdrage zorgverzekeringswet bij een lager inkomen. Als u studerende kinderen hebt of zelf recht heeft op studiefinanciering, heeft u mogelijk recht op meer studiefinanciering bij een lager inkomen.

 

Samenloop HIR en KIA

Als een ondernemer een herinvesteringsreserve (HIR) heeft afgeboekt op de aanschaffingskosten van een bedrijfsmiddel, dan heeft hij een keuze. Hij kan voor het toepassen van de KIA uitgaan van de aanschafwaarde van een bedrijfsmiddel zonder rekening te houden met de toepaste herinvesteringsreserve. Bij desinvestering binnen vijf naar na het begin van het kalenderjaar waarin de investering plaatsvond, moet dan de desinvesteringsbijtelling worden berekend op basis van de overdrachtsprijzen. Als de ondernemer voor de KIA uitgaat van de aanschafwaarde verminderd met afboeking van de herinvesteringsreserve, hoeft de ondernemer bij desinvestering binnen vijf jaar na het begin van het boekjaar waarin de investering plaatsvond, slechts uit te gaan van de boekwaarde op dat moment. Maakt het iets uit voor welke methode je kiest? Ja, als je nog niet zoveel investeringen hebt gedaan, is het zinvol om uit te gaan van de aanschafwaarde zonder afboeking met de herinvesteringsreserve. Heb je al wel veel investeringen gedaan, dan is het verstandig om te kiezen voor een zo laag mogelijk investeringsbedrag. In dat geval kies je er dus voor om de aanschafwaarde van een bedrijfsmiddel te verminderen met de herinvesteringsreserve.

 

Kijk hier naar een compilatie van de uitzending

 

 

Meer weten?

De KIA is bij samenwerkingsverbanden moeilijk te bepalen, zeker als er buitenvennootschappelijk vermogen aanwezig is. De Hoge Raad heeft in de zomer van 2019 een voor de praktijk belangrijk arrest hierover gewezen. Op Tax Talks in de focusuitzending ‘investeringsfaciliteiten optimaler benutten’ gaat drs. Jasper Gorter hier uitgebreid op in.

 

Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.