Overstap naar elektrische auto kan onverwachte kosten opleveren

woensdag 28 augustus 2019 Anne-Marie Noordenbos 5789x gelezen

Wie ervoor kiest om een nieuwe (elektrische) lease-auto ook privé te rijden, en eerst alleen zakelijk reed, kan voor onverwacht hoge bijtellingskosten komen te staan. Je kunt niet zomaar kosteloos overstappen, waarschuwt belangenclub Vereniging Zakelijke Rijders (VZR).

Zo'n 12 procent van de ruim één miljoen leaserijders in Nederland, rijdt de auto alleen zakelijk en betaalt geen bijtelling. Kiezen zij halverwege het jaar voor een nieuwe leaseauto en gaan ze die ook privé rijden (en dus bijtelling betalen), dan moet de bijtelling over de voorbije maanden van dit jaar worden terugbetaald.

 

Elektrisch populair

Volgens de VZR betaal je dan alsnog de bijtelling van je vorige lease-auto die je niet privé gebruikt hebt. Dat doe je met terugwerkende kracht tot 1 januari.

Die maatregel bestaat al jaren, zegt de vereniging, maar levert nu meer problemen op omdat zakelijke rijders op dit moment veel overstappen naar een elektrische auto vanwege de belastingvoordelen. Vanaf 2020 veranderen de regels voor elektrische auto's.

 

Er zijn twee momenten waarop je zonder extra kosten kunt overstappen: per 1 januari óf als je van werkgever wisselt. Wil je een auto 'uit de bijtelling halen' en alleen zakelijk rijden, dan kan dat dus pas vanaf volgend jaar. Andersom, wil je een auto ook privé rijden, dan kost het je geld. Het advies is om tot 1 januari je nieuwe elektrische nog niet privé gebruiken, aldus de VZR.

 

 

RTL nieuws, 26 augustus 2019

 

> Zie ook Prinsjesdag 2019: verwachte fiscale wijzigingen voor de auto

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.