Overwerk creëert geen dienstbetrekking

dinsdag 8 oktober 2019 Remco Latour 821x gelezen

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een kennisdocument opgesteld rond het begrip oproep onder de Wet Arbeid in Balans. Uit dit kennisdocument blijkt dat een bij het overeenkomen van een vaste arbeidsomvang geen oproepovereenkomst ontstaat, zelfs niet als veel overwerk wordt verricht.

Als werkzaamheden ten behoeve van een ander onder bepaalde omstandigheden worden verricht, kan een wetsvermoeden ontstaan dat sprake is van een dienstbetrekking. Het kennisdocument maakt duidelijk dat overwerk niet leidt tot het ontstaan van een oproepovereenkomst. Daarbij geldt wel als voorwaarde dat de partijen een vaste arbeidsomvang hebben afgesproken. Daarentegen mogen zij geen onvergoede beschikbaarheids-/consignatiediensten hebben afgesproken. Dat geen sprake is van een oproepovereenkomst sluit echter niet uit dat een arbeidskracht een beroep kan doen op een wetsvermoeden. Verricht hij namelijk ten behoeve van een ander in ruil voor een vergoeding van die ander gedurende drie opeenvolgende maanden, wekelijks of gedurende minstens twintig uren per maand arbeid? Dan wordt de arbeidskracht geacht deze arbeid te verrichten op grond van een arbeidsovereenkomst.

 

Verplicht aanbod doen

Als wel sprake is van een oproepovereenkomst, moet de werkgever steeds een aanbod doen als de arbeidsovereenkomst twaalf maanden heeft geduurd. Over deze twaalf maanden moet men eventuele verschillende arbeidsovereenkomsten samentellen. Dit betekent dat arbeidsovereenkomsten, die niet gelden als oproepovereenkomsten, meetellen voor de berekening van de periode van twaalf maanden en de tussenpoos.

 

Wet: art. 7:610b BW

Meer informatie: Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid 4 oktober 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.