Overzicht wijzigingen WAB per 1 januari 2020

dinsdag 15 oktober 2019 Michel Halters 1023x gelezen

Op 1 januari 2020 treedt de Wet arbeidsmarkt in balans in werking. Enkele belangrijke wijzigingen betreffen de hoogte van de ww-premie van contracten voor bepaalde tijd, de rechten van oproepkrachten, de hoogte van de transitievergoeding en aanpassing van de ketenregeling.

Werkgevers betalen vanaf 1 januari 2020 voor werknemers met een contract voor onbepaalde tijd een lage ww-premie, voor werknemers met een contract voor bepaalde tijd betalen werkgevers een hoge ww-premie.

 

Meer rechten voor oproepkrachten

Oproepkrachten die 12 maanden in dienst zijn moeten een aanbod krijgen voor een arbeidsovereenkomst voor een vast aantal uur. Ook moeten werkgevers oproepkrachten minimaal vier dagen voor de werkzaamheden oproepen. Zegt de werkgever binnen vier dagen de werkzaamheden af, dan heeft de werknemer tocht recht op het loon dat hij met de werkzaamheden zou hebben verdiend.

 

Transitievergoeding 1/3e maandsalaris per jaar

Transitievergoeding bij ontslag gaat al gelden vanaf de eerste dag dat een werknemer in dienst is getreden. Voor elk jaar dat een werknemer in dienst is geweest heeft hij recht op een transitievergoeding van 1/3e maandsalaris. De verhoogde transitievergoeding voor werknemers die langer dan 10 jaar in dienst zijn, vervalt per 1 januari 2020.

 

Maximaal drie tijdelijke arbeidscontracten in drie jaar

De ketenregeling verandert. Vanaf 2020 kunnen werkgevers en werknemers in drie jaar maximaal drie tijdelijke arbeidscontracten overeenkomen. Om onder de ketenregeling uit te komen moet minimaal zes maanden zitten tussen twee opeenvolgende arbeidscontracten. Bij cao kan die termijn worden verkort tot drie maanden.

 

Op het forum salaris van de Belastingdienst vindt u een volledige opsomming van alle wijzigingen per 1 januari 2020.

Meer informatie: Forum salaris Belastingdienst

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.