Pas bouwterrein bij sloopverplichting verkoper

donderdag 27 september 2018 Remco Latour 1050x gelezen

De levering van een perceel met gebouwen kwalificeert volgens Rechtbank Zeeland-West-Brabant pas als de levering van een bouwterrein,  als de verkoper is verplicht de gebouwen te slopen.

Een B.V. dreef in maatschapsverband een nertsenfokkerij. Vanwege een verplaatsing van het bedrijf kocht de maatschap een perceel waarop een woonhuis en een sterk verouderd pluimveebedrijf stond. De maten gaven aan dat zij van plan waren de gebouwen op het perceel te slopen. De B.V. stelt dat hier sprake is van een btw-belaste levering van een bouwterrein. Dankzij de samenloopvrijstelling hoeft de B.V. dan geen overdrachtsbelasting te betalen. Maar de rechtbank oordeelt dat geen sprake is van een bouwterrein zoals bedoeld in de Btw-Richtlijn. Daarvoor is namelijk niet alleen vereist dat eventuele gebouwen op het perceel zullen worden gesloopt, maar ook dat het de verkoper is die de sloopverplichting draagt. De koopovereenkomst spreekt niet over zo’n verplichting voor de verkoper. Uit een latere overeenkomst blijkt zelfs dat de maatschap alle gebouwen zal slopen. De samenloopvrijstelling is dan ook niet van toepassing voor de B.V.

 

Wet: art. 15, eerste lid, onderdeel a WBR 1970 en art. 11, eerste lid, onderdeel a sub 1° Wet OB 1968

Meer informatie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant 7 juni 2018 (gepubliceerd 26 september 2018) ECLI:NL:RBZWB:2018:3322

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.