Prijs van € 20.031 in werkgevers loterij was loon

vrijdag 13 oktober 2017 Giniraynha Poulina 782x gelezen

De fiscus merkte de door een werknemer gewonnen geldprijs in een loterij, die zijn werkgever had georganiseerd, terecht aan als loon uit dienstbetrekking. De geldprijs vormde een voordeel dat naar maatschappelijke opvattingen aan de dienstbetrekking moest worden toegerekend.

De loterij stond slechts open voor werknemers die drie nieuwe medewerkers bij het bedrijf hadden aangedragen. De winnaar zou een geldprijs van € 20.031 ontvangen. De werknemer in kwestie won deze prijs, maar had dit geldbedrag evenals een bonus van € 3.205 niet aangeven in zijn aangifte IB/PVV 2013. Deze bedragen stonden naast het loon van € 43.487 wel op de jaaropgaaf van de werkgever. Zowel de rechtbank als het hof oordeelde dat de inspecteur bij de vaststelling van genoten loon terecht was uitgegaan van het totaalbedrag van € 66.723, dat stond op de jaaropgaaf.

 

Voor de beantwoording van de vraag of sprake is van loon uit dienstbetrekking is de mate van (causaal) verband met de dienstbetrekking bepalend, en niet uitsluitend of de bate een beloning vormt voor de door de werknemer verrichte arbeid. De werknemer had enige inspanningen (het werven of aanzoeken van kandidaat medewerkers), moeten verrichten om mee te kunnen doen met de loterij. Zonder het zijn van werknemer en zonder drie nieuwe medewerkers aan te brengen had hij niet kunnen meedoen met de loterij. Gelet hierop is er sprake van een zodanig nauw verband met de dienstbetrekking dat er sprake is van loon uit dienstbetrekking. De werknemers vergelijking met van de werkgever ontvangen loten in de staatsloterij en de daarmee verkregen prijzen miskent dat het daarbij niet gaat om een door de werkgever ten behoeve van (bepaalde) werknemers georganiseerde loterij.

 

Wet: artikelen 3.81 Wet inkomstenbelasting 2001 en 10 Wet op de loonbelasting 1964

Meer informatie: Gerechtshof Amsterdam, 25 juli 2017 (gepubliceerd op 11 oktober 2017), ECLI:NL:GHAMS:2017:4113

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.