Proefproces over rechtmatigheid vermogensrendementsheffing

maandag 31 maart 2014 Jelle Berghuis 920x gelezen

Accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton start in samenwerking met de Bond voor Belastingbetalers een proefproces om de rechtmatigheid van de vermogensrendementsheffing te laten beoordelen. Deze heffing komt feitelijk neer op onteigening, zo stellen beide organisaties. Ze zijn er, op basis van een recente uitspraak van de rechter in Den Haag en de extreem lage spaarrentestanden, van overtuigd dat deze zaak een goede kans maakt.

‘Elke sukkel haalt meer dan 4% rendement. Wie dat niet lukt kan bij mij staatsobligaties krijgen, met een procent of 6 rendement’, lachte minister Zalm van Financiën nog bij de introductie van de vermogensrendementsheffing in 2001. De spaarrente bij de grote banken zakt inmiddels regelmatig onder de 1%, terwijl er op dit moment netto 1,2% belasting over vermogen betaald wordt (fictief rendement van 4% wordt met 30% belast in box 3). Het fictieve rendement van 4% is onrechtmatig hoog, zo stelt de Bond voor Belastingbetalers. Feitelijk is dit een belasting op rendement van meer dan 100% en komt dit dus neer op onteigening. Onlangs oordeelde het Gerechtshof in Den Haag dan ook dat de vermogensrendementsheffing opnieuw moest worden vastgesteld, omdat de heffing hoger was dan het rendement op het vermogen.

 

Op de vraag van de Telegraaf naar een eerlijker systeem verwijst Cor Overduin, fiscalist bij Grant Thornton, naar de commissie-Van Dijkhuizen, die zich eveneens uiterst kritisch heeft uitgelaten over de vermogensrendementsheffing in box 3. Deze door de Tweede Kamer aangestelde commissie om het belastingsysteem door te lichten, adviseerde om de 4% te verlagen. Als alternatief noemde de commissie de werkelijke spaarrente, gemiddeld over vijf jaar genomen. Overduin: 'Maak daar het gemiddelde rendement op een pakket staatsobligaties van, met verschillende looptijden, en je hebt een alternatief dat je voor spaarders en beleggers kunt rechtvaardigen.'

 

Zowel Grant Thornton als de Bond voor Belastingbetalers verwacht dat het proefproces zal resulteren in een herziening van de vermogensrendementsheffing.

Meer informatie: Bond voor Belastingbetalers start proefproces tegen vermogensrendementsheffing

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.