RB ziet fiscaal knelpunt bij aanscherping begrip 'geneesmiddel'

vrijdag 11 augustus 2017 Anne-Marie Noordenbos 271x gelezen

Het Register Belastingadviseurs (RB) heeft gereageerd op de internetconsultatie over een voorgenomen aanscherping van de definitie voor 'geneesmiddel' voor toepassing van het verlaagde btw-tarief.

Voor geneesmiddelen geldt het verlaagde btw-tarief van 6%. De HR gaf in 2016 een ruimere uitleg aan het begrip geneesmiddel. Het verlaagde btw-tarief is daardoor op meer producten van toepassing, zoals zonnebrandmiddel met UVA- of UVB-filter of tandpasta. Het voorstel is nu om de definitie aan te passen. Producten zullen vanaf 1 januari 2018 alleen onder het verlaagde btw-tarief vallen, als voor deze producten een (parallel)handelsvergunning is afgegeven of als deze producten daar expliciet van zijn vrijgesteld.

Het RB heeft begrip voor het streven om onduidelijkheid rond het begrip geneesmiddel weg te nemen, maar ziet wel een mogelijk fiscaal knelpunt.

Volgens het RB is het ook de vraag of deze beperkte definitie van het begrip ‘geneesmiddel’ wel in overeenstemming is met de Europese regels.

Fiscale neutraliteit wordt geschonden

 'Binnen de omzetbelasting geldt het fiscale neutraliteitsbeginsel: soortgelijke producten moeten op dezelfde manier worden behandeld. Nederland wil het lage btw-tarief alleen toepassen op geneesmiddelen met een handelsvergunning. Maar voor consumenten, die kijken naar het gebruik en de werking van de producten, is er nauwelijks verschil met geneesmiddelen zonder handelsvergunning. Het lijkt er daarom op dat Nederland het fiscale neutraliteitbeginsel schendt. Mijn vrees is dan ook dat er straks bezwaarschriften worden ingediend en dat dit leidt tot de nodige procedures. Een dure exercitie die naar mijn mening nu al voorkomen kan, en moet worden', aldus A. Pahladsingh van het RB.

 

Bron: persbericht RB 10-08-2017

Meer informatie: Internetconsultatie geneesmidddelen 17-07-2017

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.