Rente-eis bank maakt lening onzakelijk

vrijdag 1 februari 2019 Remco Latour 1126x gelezen

Soms is de bank alleen bereid om een B.V. een lening te verstrekken als andere schuldeisers van die B.V. hun leningen achterstellen en een lage rente berekenen. Voor zover die andere schuldeisers gelieerd zijn aan de schuldenaar, is de kans groot dat de lening (vanaf dat moment) onzakelijk is.

In een zaak voor Rechtbank Gelderland had een B.V. leningen verstrekt aan een zustervennootschap die financieel gezien in zwaar weer verkeerde. Zo’n anderhalf jaar later kwamen beide vennootschappen met de bank overeen dat de B.V. twee leningen onvoorwaardelijk kwijtschold. Een andere lening werd achtergesteld. Bovendien bedong de bank dat andere schuldeisers maximaal 2,5% rente mochten vragen. De B.V. wil het verlies op haar vordering aftrekken.

 

Rente-maximum

Maar de inspecteur stelt dat sprake is van een bodemloze-putlening en weigert de aftrek. De rechtbank oordeelt dat het hier niet gaat om een bodemloze-putlening. Op het moment waarop de B.V. de lening verstrekte, waren de winstprognoses goed. De rechtbank oordeelt echter dat de lening wel onzakelijk is. Daarbij speelt onder meer een rol dat het door de bank opgelegde rente-maximum ervoor zorgt dat een onafhankelijke derde geen hogere rente kan vragen om het gebrek aan zekerheidstelling te compenseren. De B.V. mag daarom het verlies op haar vorderingen niet aftrekken.

 

Wet: art. 8b Wet Vpb 1969

Meer informatie: Rechtbank Gelderland 29 januari 2019 (gepubliceerd 31 januari 2019), ECLI:NL:RBGEL:2019:300

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.