Renteopslag verlengen spaarhypotheek soms gunstig

donderdag 28 maart 2019 Michel Halters 493x gelezen

Staatssecretaris Snel reageert op het bericht dat klanten die hun aflopende spaarhypotheek willen verlengen ernstig worden benadeeld.

Een spaarhypotheek is een hypotheekproduct bestaande uit een hypothecair lening en een ‘spaargedeelte’ (vermogensopbouw in een spaarproduct bij een bank of levensverzekeraar). 

Hypothecair kredietverstrekkers moeten dezelfde hypotheekrente aanbieden aan klanten met hetzelfde risicoprofiel en dezelfde rentevaste periode. Het is wel toegestaan dat kredietverstrekkers voor verschillende hypotheekvormen verschillende rentetarieven hanteren. Omdat bij een spaarhypotheek de hoofdsom gelijk blijft gedurende de looptijd, kent deze hypotheekvorm een hoger rente- en herfinancieringsrisico dan een annuïtaire hypotheek. Afhankelijk van het aanhouden van buffers voor deze risico’s, en voor het funden van een spaarhypotheek. Zij kunnen deze hogere risico’s en additionele kosten vertalen naar een renteopslag.

 

Niet altijd nadelig

De klant betaalt in het geval van een renteopslag bij een spaarhypotheek een hogere rente. Deze rente is gelijk aan de rente die de klant krijgt over het spaargedeelte. Uiteindelijk betaalt de klant bij een hogere hypotheekrente minder spaarpremie-inleg. Omdat de rente fiscaal aftrekbaar is, kan een hogere hypotheekrente resulteren in een per saldo lagere maandlasten voor de klant. Bij het verlengen van een bestaande spaarhypotheek aan het einde van de rentevaste periode is een hogere renteopslag niet altijd nadelig. Of een hogere renteopslag voor- of nadelig is, is mede afhankelijk van het effectieve belastingtarief waartegen de rente in aftrek wordt gebracht en de opgebouwde waarde in het spaargedeelte.

Meer informatie: Beantwoording Kamervragen over het discrimineren door banken van klanten met een spaarhypotheek, 27 maart 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.