Samenhangende lening en renteswapcontract niet splitsen

maandag 4 januari 2016 Remco Latour 661x gelezen

Hoewel een lening en een financieel product, zoals een renteswap, op verschillende overeenkomsten kunnen berusten, wil dat nog niet zeggen dat zij los van elkaar staan. Onder bepaalde omstandigheden kan de fiscus stellen dat zij samenhangend moeten worden gewaardeerd.

Onlangs heeft Rechtbank Noord-Holland ook geoordeeld dat een renteswap moest worden gewaardeerd in samenhang met een lening. Dit ondanks het feit dat de renteswap op grond van een andere overeenkomst en bij een andere bank tot stand was gekomen dan de lening. De rechter constateerde namelijk dat de overeenkomsten kort na elkaar waren afgesloten. Verder was de hoofdsom van het renteswapcontract gelijk aan de hoofdsom van de leningsovereenkomst. Daarnaast hadden de contractspartijen ook uitdrukkelijk beoogd om met de renteswap het risico van een rentestijging te beperken voor de schuldenaar. Dat deze bedoeling volgens de schuldenaar niet meteen tot zijn recht was gekomen, zodat een nieuwe vaststellingsovereenkomst met terugwerkende kracht was gesloten, deed daar niets aan af. De renteswap had namelijk volgens de rechtbank van meet af aan het renterisico op de lening gedempt.

 

Wet: artikelen 3.90 en 5.19 Wet IB 2001

Meer informatie: Rechtbank Noord-Holland, 18 december 2015 (gepubliceerd 23 december 2015), ECLI:NL:RBNHO:2015:11200

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.