Snel: effectieve btw-fraudebestrijding beter dan wijziging wetgeving

dinsdag 4 juni 2019 Anne-Marie Noordenbos 131x gelezen

De staatssecretaris van Financiën informeert de Tweede Kamer over de aanpak van btw-fraude. Hij is er niet van overtuigd dat met de voorgestelde rigoureuze wijziging van het btw-systeem fraude wordt voorkomen. Snel investeert liever in effectieve fraudebestrijding waar het bedrijfsleven zo min mogelijk hinder van ondervindt.

Snel geeft een korte impressie wat er in Nederland allemaal wordt gedaan aan de bestrijding van btw-fraude op operationeel en politiek niveau alsmede binnen de internationale samenwerking.

Sinds een aantal jaren beschikt Nederland over een detectietool specifiek gericht op btw-carousselfraude. Fraudesignalen komen binnen en worden geanalyseerd. Hierbij ligt de nadruk niet alleen op het ontdekken en afvoeren van de zogenaamde ploffers maar juist ook op het in kaart brengen van de totale keten. Bedrijven die handelen in risicoproducten worden hiervan door middel van waarschuwingsbrieven op de hoogte gesteld. Indien daartoe aanleiding is wordt vervolgens door de FIOD een strafrechtelijk onderzoek ingesteld, onder leiding van het Openbaar Ministerie.

 

Samenwerking

Naast de plofketens besteedt Nederland ook veel aandacht aan de zogenoemde conduit of doorvoerbedrijven. Zij voorzien de plofketens in andere lidstaten immers van de handel om te kunnen frauderen. Daarnaast werkt Nederland sinds 2010 samen in Eurofisc, een early warning systeem waarin alle lidstaten actief samenwerken in de strijd tegen btw-fraude. Volgens Snel hebben tot nu toe juist operationele methoden als Eurofisc, samenwerking en data-analyse ervoor gezorgd dat de fraude steeds sneller en beter wordt bestreden zonder dat wetgeving ingrijpend hoeft te wijzigen en het bedrijfsleven onnodig wordt belast.

 

 

Meer informatie: Ministerie van Financien, 29 mei 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.