Snel grijpt in bij reorganisatie Belastingdienst

maandag 30 april 2018 Anne-Marie Noordenbos 683x gelezen

De vernieuwing van de Belastingdienst gaat ’trager dan gehoopt’. Dat gaat ten koste van handhaving en de belastingmoraal, schrijft staatssecretaris Snel in een brief aan de kamer. Hij trekt bijna €100 miljoen uit voor personeel.

De Belastingdienst is in 2014 begonnen met een grootschalige modernisering, maar die bleek te ambitieus. Ook een aangepaste versie kwam niet goed van de grond, doordat er in een bezuinigingsoperatie 2800 ambtenaren vertrokken, veel meer dan verwacht, met een zeer aantrekkelijke regeling. Nog eens 2700 mensen maken de komende twee jaar gebruik van die vertrekregeling. Het zijn vooral de hoger opgeleide medewerkers die weggaan, waardoor er sprake is van een mismatch tussen het soort mensen dat de Belastingdienst nodig heeft om de vernieuwing door te voeren en de mensen die besloten hebben te blijven. Om op tijd voldoende vervangers aan te trekken, denkt de staatssecretaris 100 miljoen euro nodig te hebben. Dat bedrag haalt hij uit het budget dat hij heeft voor de modernisering van de Belastingdienst.

Politieke toezeggingen

De problemen zijn het grootst bij de directies Midden- en Kleinbedrijf, Particulieren en Centrale Administratieve Processen. De staatssecretaris heeft nu vijf projecten geselecteerd die hoe dan ook moeten doorgaan. Die noodzaak heeft volgens hem te maken met politieke toezeggingen en risico's voor het functioneren van de Belastingdienst als ze vertraagd worden. Snel licht niet toe welke risico's dat zijn. De projecten hebben te maken met het online bezwaar maken tegen aanslagen inkomstenbelasting, de inning van belastinggeld en de auto.

Complex, hardnekkig en omvangrijk

Snel noemt de problemen bij de Belastingdienst 'complex, hardnekkig en omvangrijk'. Volgens hem vergt het een lange adem om hieruit te komen. De staatssecretaris noemt in zijn brief geen einddatum. Hij wil in deze fase vertragen, zodat er tussentijds sneller kan worden bijgestuurd.

Meer informatie: Kamerbrief Belastingdienst, 26 april 2018

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.