Strikte eisen voor vrijstelling wegens apk-keuring

woensdag 28 maart 2018 Annemiek Zwaan 455x gelezen

Tijdens de schorsing van het kenteken mag geen gebruik worden gemaakt van de openbare weg. Voor de apk-keuring wordt een uitzondering gemaakt mits met bescheiden kan worden aangetoond dat er een afspraak is gemaakt voor die keuring.

De eigenaar van een auto ontving een naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting met boete daar hij op 16 maart 2017 gebruik heeft gemaakt van de openbare weg. Het kenteken van die auto was van 8 november 2016 tot en met 25 juli 2017 geschorst. Volgens de eigenaar was de naheffingsaanslag ten onrechte opgelegd omdat hij op 16 maart 2017 gebruik maakte van de weg om zijn auto apk te laten keuren. De vrijstelling van artikel 72, eerste lid aanhef en onderdeel m Wet MRB was daarom van toepassing. Daar de auto werd afgekeurd, beschikte hij niet over keuringsrapport van het RDW. Wel kon hij een bon overleggen waaruit bleek dat de auto op 16 maart 2017 naar de garage was geweest. De inspecteur stelde echter dat er altijd een keuringsrapport werd afgegeven, ook als de auto werd afgekeurd.

 

Volgens de rechtbank moet de eigenaar aan de hand van stukken bewijzen dat hij een afspraak heeft gemaakt om op 16 maart 2017 een apk-keuring te laten uitvoeren. De vrijstellingsbepaling van artikel 72 Wet MRB moet strikt worden uitgelegd. De rechtbank vindt een apk-keuringsrapport daarvoor niet noodzakelijk, het bewijs kan ook op een andere manier worden geleverd. Uit de overgelegde bon blijkt niet dat vooraf duidelijk was dat de auto de bewuste dag apk zou worden gekeurd. Verder is duidelijk geworden dat de eigenaar geen afspraak heeft gemaakt bij de garage maar de auto daar zonder afspraak heeft laten brengen. De eigenaar is dan ook niet geslaagd de apk-keuring te bewijzen.

De rechtbank vindt op basis van de afgelegde route echter geloofwaardig dat de eigenaar de bedoeling had om de auto apk te laten keuren. Doordat de afspraak niet met stukken kon worden aangetoond blijft de naheffingsaanslag in stand. De rechtbank acht het standpunt van de eigenaar echter pleitbaar zodat de verzuimboete van tafel gaat.

 

Wet: artikel 72 lid 1 onderdeel m Wet MRB 1994

Meer informatie: Rechtbank Noord-Nederland 13 maart 2018 (gepubliceerd 27 maart 2018) ECLI:NL:RBNNE:2018:1001

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.