Testament verstandelijk beperkten vaker inzet van juridische strijd

maandag 5 augustus 2019 Anne-Marie Noordenbos 516x gelezen

Testamenten van mensen met een zware verstandelijke beperking zijn steeds vaker inzet van een juridische strijd. De testamenten zijn omstreden omdat niet duidelijk is of zij wilsbekwaam waren toen de akte werd opgemaakt. 

Onlangs vernietigde het gerechtshof in Arnhem het testament van een man die de verstandelijke vermogens had van een kind van 6 jaar. Hij overleed in 2014 op 67-jarige leeftijd, maar tot schrik van de nabestaanden had hij een testament. Dat was in 1991 zonder medeweten van de familie opgemaakt. Daarin staat dat hij zijn bezittingen via de Prinsen Geerligs Stichting nalaat aan de zorginstelling waar hij verbleef. Zijn zus procedeerde vijf jaar lang tegen de voor de familie onbekende stichting die in het testament is opgenomen. Het gerechtshof stelt nu dat de man tijdens het opstellen van het testament inderdaad wilsonbekwaam was. Daarnaast was er sprake van belangenverstrengeling tussen de stichting en de zorginstelling waar hij woonde.

Boos

De KNB verwacht dat ruzies over wilsbekwaamheid vaker gaan voorkomen en heeft de richtlijnen rond het opstellen van testamenten inmiddels aangescherpt. De Prinsen Geerligs Stichting  is boos over de uitspraak van de rechter.

Bron: AD, 5 augustus 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.