Tip van de sluier 3/5: Koop vóór 1 januari 2020 PEB af

dinsdag 29 oktober 2019 Remco Latour 980x gelezen

Als een dga nog pensioen in eigen beheer heeft, moet hij nu toch echt proberen dit pensioen af te kopen of om te zetten in een oudedagsverplichting. In 2020 kan dat niet meer zo voordelig.

Dit is het laatste jaar waarin een dga nog een fiscale korting bij de afkoop van zijn pensioen in beheer (PEB) mag toepassen! Hij mag namelijk in 2019 op de belaste afkoopwaarde een vermindering toepassen van 19,5% van de balanswaarde van de corresponderende verplichting bij de pensioen-B.V. Daarbij geldt dat de fiscale balanswaarde hoogstens gelijk is aan de waarde van de verplichting aan het einde van het boekjaar dat in 2015 eindigde.

 

Alternatief: omzetting in oudedagsverplichting

Als de dga zijn PEB niet wil afkopen, kan hij als alternatief besluiten om dit pensioen om te zetten in een oudedagsverplichting (ODV). In 2020 komt deze mogelijkheid te vervallen! Heeft de dga zijn PEB eenmaal omgezet in een ODV, dan moet hij voor het oprenten in beginsel de marktrente (0,269% in 2019) hanteren. Overigens kan een dga zijn PEB alleen afkopen of omzetten in een ODV met toestemming van zijn (ex-)partner. Hij moet zijn voornemen om zijn PEB af te kopen of om te zetten dus eerst hebben besproken met zijn (ex-)partner.

 

100 Eindejaars Belastingtips 2019/2020

Dit was slechts een tipje van de sluier. Wilt u meer van dit soort tips delen met uw cliënt? In de eindejaarsspecial van Sdu Licent Academy staan ruim 100 tips over belangrijke maatregelen die men beter nog dit jaar of juist pas in 2020 moet uitvoeren om een maximaal (belasting)voordeel te behalen. Geschreven in de taal van de ondernemer is het een ideaal document om in het kader van relatiemarketing met uw cliënten te delen.

 

Bestel nu de special met 100 belastingbesparende tips vanaf € 250,-

De eindejaarstips hebben een omvang van 25 pagina’s A4. U ontvangt direct de special in uw mailbox, gebaseerd op de reeds bekende wetsvoorstellen. De special wordt opgemaakt in Word-format. Daardoor kunt u de inhoud naar eigen wens bewerken en in uw eigen huisstijl presenteren aan uw klanten.

 

 

 

Wet: art. 38n, 38o en 38p Wet LB 1964

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.