Toewijzing stamrechtuitkering aan Nederland

dinsdag 8 mei 2018 Michel Halters 632x gelezen

Ontvangt een inwoner van Nederland een stamrechtuitkering van zijn vennootschap vanwege een in het verleden ingebrachte ontslagvergoeding van zijn werkgever in de VS? Dan heeft Nederland het heffingsrecht over deze uitkering als deze uitkering soortgelijk is aan pensioen of als het concern de ontslagvergoeding niet doorbelast aan de ex-werkgever in de VS.

Een werknemer had in de VS gewerkt vanaf 1997 tot en met september 2010. Vanaf dat moment woonde de man in Nederland. In november 2010 beëindigden de werknemer en zijn werkgever in onderling overleg het dienstverband en kwamen daarbij een ontslagvergoeding van € 375.000 overeen. De man bracht deze vergoeding in, in een door hem opgerichte vennootschap en bedong een stamrecht, waardoor geen loonheffingen hoefden te worden ingehouden. In september 2011 ontving de man een stamrechtuitkering van zijn vennootschap, waarop loonheffingen was ingehouden. In geschil is of de heffing over deze stamrechtuitkering is toegewezen aan Nederland of aan de VS. De Hoge Raad oordeelde in zijn arrest HR 19 mei 2017, ECLI:NL:HR:2017:913 dat de uitkering geen lijfrente was in de zin van het belastingverdrag tussen Nederland en de VS (Verdrag NL-VS). Zie hierover: ‘Hoe kwalificeert ontslagstamrecht voor verdragsdoeleinden?’ De Hoge Raad verwees de zaak naar Hof Arnhem-Leeuwarden met de opdracht te onderzoeken of de stamrechtuitkering soortgelijk is aan een pensioenuitkering en zo dit niet het geval is te onderzoeken of de Nederlandse concernvennootschap de ontslagvergoeding had doorbelast naar de ex-werkgever in de VS. Na verwijzing door de Hoge Raad oordeelt het hof nu dat de vergoeding ten laste is gekomen van een Nederlandse werkgever en niet is doorbelast naar de VS. Dit betekent dat het heffingsrecht over de stamrechtuitkering aan Nederland is toegewezen. Het hof stelt de inspecteur in het gelijk.

 

Meer informatie over lijfrenten

Erik van Toledo geeft op Tax Talks in de Focusuitzending ´Lijfrentevoorzieningen in de praktijk´ aan tot welke vervelende gevolgen een fictieve afkoop van een lijfrente kan leiden. Ook behandelt hij de versoepelingen waarmee het Verbond van Verzekeraars voor geëmigreerde polishouders is gekomen op 23 februari 2018. Bent u nog geen abonnee? Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 49!

 

Wet: art. 11 (lid 1 letter g, tekst 2013) Wet LB 1964, art. 16 en 19 Verdrag ter voorkoming van dubbele belasting Nederland-Verenigde Staten 1992

Meer informatie: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 24 april 2018 (gepubliceerd op 4 mei 2018), ECLI:NL:GHARL:2018:3816

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.