Tuinhuisje verhuurd? Huur onbelast, huisje in box 3!

maandag 22 juli 2019 Remco Latour 1189x gelezen

Hof Amsterdam heeft bevestigd dat de huur uit het tijdelijk verhuren van een deel van de eigen woning onbelast is. In dat geval valt het tijdelijk verhuurde deel echter wel in box 3.

In de voorafgaande zaak oordeelde Rechtbank Noord-Holland dat de regeling voor tijdelijke verhuur van de eigen woning niet aan de orde is als de eigenaar maar een deel van de woning verhuurt. Bovendien valt het tijdelijk verhuurde onderdeel van de eigen woning volgens de rechtbank niet in box 3. Zie: ‘Caravanstalling of Airbnb? Het kan allemaal onbelast?' voor informatie over de achterliggende zaak.

 

Wijziging regeling

De Belastingdienst gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. De inspecteur stelt dat de regeling voor tijdelijke verhuur van de eigen woning onder de Wet op de inkomstenbelasting 1964 ook gold als men een deel van de eigen woning verhuurde. Met de huidige regeling zou de wetgever geen verandering ten opzichte van de oude regeling hebben bedoeld. Het hof verwerpt dit standpunt. De tekst van de regeling is gewijzigd, zodat de tijdelijke gedeeltelijke verhuur van de eigen woning niet meer onder de regeling valt. Bovendien staat een tuinhuis dat tijdelijk wordt verhuurd de eigenaar alleen tijdelijk als hoofdverblijf samen met de eigen woning ter beschikking. Dit betekent, dat men zo’n tuinhuis niet tot de eigen woning kan rekenen, aldus het hof. Het hof constateert dat daardoor het tuinhuis in box 3 valt en dat de huur onbelast is.

 

Wet: art. 3.110, 3.111 en 3.113 Wet IB 2001

Meer informatie: Gerechtshof Amsterdam 11 juli 2019 (gepubliceerd 17 juli 2019), ECLI:NL:GHAMS:2019:2424

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.