Twee afzonderlijke appartementen, maar één hoofdverblijf

maandag 1 april 2019 Michel Halters 1026x gelezen

Zijn twee appartementen in bouwtechnisch opzicht en naar aard en inrichting twee zelfstandige woningen omdat beide appartementen beschikken over een eigen voordeur, keuken, badkamer en toilet? En is er geen doorgang tussen de appartementen? Dan is slechts één van de twee appartementen hoofdverblijf.

Een vrouw bezat twee naast elkaar gelegen appartementen. De vrouw en haar gezin bewoonde de appartementen gezamenlijk. De kinderen gebruikten de woonkamer en de slaapkamers in het ene appartement (appartement A) voor respectievelijk studie en slaap. De vrouw en haar echtgenoot gebruikte de slaapkamers in het andere appartement (appartement B) voor respectievelijk werk en slaap. Het gezin gebruikte de woonkamer in appartement B ook als zodanig. Beide appartementen hadden een eigen kadastraal nummer. Voor de WOZ waren de twee appartementen twee afzonderlijke objecten. De vrouw gaf in haar aangifte beide appartementen aan als één ‘eigen woning’.

Vertrouwensbeginsel

Hof Amsterdam bevestigde de zienswijze van de Rechtbank Noord-Holland. Deze was van oordeel dat de appartementen tezamen niet één eigen woning vormden. Beide appartementen waren in bouwtechnisch opzicht en naar aard en inrichting twee zelfstandige afzonderlijke woningen nu deze beiden beschikten over een eigen voordeur en eigen voorzieningen zoals een keuken, een badkamer en een toilet. Ook was geen doorgang gemaakt tussen de appartementen. Ook op basis van het vertrouwensbeginsel vormden beide appartementen geen ‘eigen woning’. Het hof achtte heffing evenmin in strijd met het Eerste Protocol bij het EVRM. Het hof verwierp eveneens het standpunt dat sprake was van aanhorigheid van het ene appartement aan het andere. Daarvoor was van belang dat het ene appartement niet bij het andere appartement behoorde en er ook niet dienstbaar aan was. De Hoge Raad heeft het cassatieberoep zonder nadere motivering ongegrond verklaard.

 

Wet: art. 3.111 Wet IB 2001

Meer informatie: Hoge Raad 29 maart 2019, ECLI:NL:HR:2019:452

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.