Tweede Kamer stemt in met goedkeuringsvoorstel MLI

dinsdag 12 februari 2019 Anne-Marie Noordenbos 703x gelezen

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel ter goedkeuring van het Multilateraal Verdrag voor aanpassing van belastingverdragen aangenomen.

Dit verdrag maakt het mogelijk om belastingverdragen tussen landen aan te passen, zonder dat er nieuwe onderhandelingen nodig zijn. Dat kan omdat de regels in het Multilateraal Verdrag voorrang hebben op bepalingen in de belastingverdragen. Het Multilateraal Verdrag is ontstaan in een project tegen belastingontwijking van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), het BEPS-project (base erosion and profit shifting, ofwel winstverschuiving en uitholling van belastinggrondslagen).
Landen moeten hun belastingverdragen aanmelden bij de OESO en mogen een voorbehoud maken bij sommige regels. Nederland en Curaçao doen mee aan het verdrag, maar hebben op enkele punten een voorlopig voorbehoud gemaakt. Nederland heeft verder niet al zijn belastingverdragen aangemeld bij de OESO. De verdragen waarover nog onderhandeld wordt, blijven er voorlopig buiten.

Voorbehoud

Het amendement om een voorbehoud te maken op artikel 12 van het verdrag totdat er sprake is van effectieve conflictresolutie tussen voldoende leden van het verdrag en Nederland is ook aangenomen. Er is gevraagd om voor het ‘vinken’ van artikel 12 voldoende zeker te stellen dat er duidelijkheid is over de regels rond winsttoerekening of dat er sprake zal zijn van effectieve conflictresolutie, bijvoorbeeld door het opstellen van arbitrageclausules met voldoende leden van het verdrag.

> Zie ook: MLI: Big Bang in belastingverdragen

Meer weten?

Donderdag 21 maart 2019 verzorgt mr. Hans Mooij de Masterclass Multilateraal Instrument. In deze masterclass leert hij u het MLI te doorgronden en helpt hij verder te beoordelen wat de praktische betekenis is van de diverse inhoudelijke regelingen van het MLI voor de cliënten die u adviseert, of voor uw eigen onderneming. > Informatie en aanmelden

Meer informatie: Stemmingsuitslagen Tweede Kamer, 12 februari 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.