Update fiscale moties en toezeggingen

maandag 8 april 2019 Anne-Marie Noordenbos 375x gelezen

Staatssecretaris Snel informeert de Tweede Kamer over de stand van zaken van fiscale moties en toezeggingen.

Naast een overzicht van afgehandelde moties, geeft de staatssecretaris aan welke moties en toezeggingen nog lopen.

 

Inkeerregeling

Het onderzoek naar zwartsparen met een B.V. is nog gaande maar de eerste uitkomsten kunnen worden gemeld. Zo kan de uitsluiting van de inkeerregeling die momenteel alleen geldt voor inkomen uit sparen en beleggen dat in het buitenland is opgekomen worden uitgebreid met inkomen uit aanmerkelijk belang dat in het buitenland is opgekomen. Voor het begrip “in het buitenland opgekomen” zou dan aansluiting kunnen worden gezocht bij hetzelfde begrip dat geldt bij de verlengde navorderingstermijn. Daar geldt bijvoorbeeld dat de enkele omstandigheid dat effecten fysiek in Nederland worden gehouden niet betekent dat geen sprake is van inkomen dat in het buitenland is opgekomen.

De wet vereist voor het opleggen van een vergrijpboete grove schuld of opzet. Een oprechte fout is niet aan te merken als grove schuld of opzet. Daarom kan een oprechte fout op grond van de wet niet leiden tot een vergrijpboete. Het heeft daarom geen toegevoegde waarde om wettelijk te bepalen dat een oprechte fout niet tot een vergrijpboete leidt. Er zijn wel andere manieren dan het aanpassen van de wet om iets te doen aan de vrees voor beboeting bij een oprechte fout. Een geschikte andere manier is goede voorlichting, waarin duidelijk wordt gemaakt dat vergissen menselijk is en een vergissing kan worden hersteld zonder bang te hoeven zijn voor een boete.

 

Onderzoek naar gerichte aanpassing van het vastgoed-fbi-regime

Snel streeft ernaar de Kamer in de moties- en toezeggingenbrief die hij op Prinsjesdag 2019 zal sturen de uitkomst van het onderzoek te delen. 

 

Fiscale aftrekbaarheid dwangsommen

Snel zal de Kamer uiterlijk op Prinsjesdag 2019 over de uitkomsten van dit onderzoek informeren. Hij streeft er daarbij naar om, indien de uitkomsten van het onderzoek gunstig zijn, een aftrekverbod op bestuursrechtelijke dwangsommen zo spoedig mogelijk in wetgeving op te nemen.

 

Eed belastingadviseurs

De minister van Justitie en Veiligheid bekijkt de mogelijkheden voor overleg met de verschillende beroepsgroepen uit de financiële sector. Daarin zal ook het nut en de noodzaak van (zelf)regulering en ‘maatschappelijke betamelijkheid’ in de beroepsgroep van belastingadviseurs aan de orde komen.

 

Vermogensrendementsheffing

Snel heeft een brief toegezegd maar deze laat langer op zich wachten.

Meer informatie: Brief fiscale moties en toezeggingen 4 april 2019, kenmerk 2019-0000057531

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.