Verbouwing voormalig postkantoor is in wezen nieuwbouw

vrijdag 4 oktober 2019 Michel Halters 607x gelezen

Van vervaardiging van een nieuwe onroerende zaak is sprake als door werkzaamheden aan deze onroerende zaak in wezen nieuwbouw heeft plaatsgevonden. Rechtbank Zeeland-West-Brabant hanteert vier deelnormen om te beoordelen of er in wezen nieuwbouw is: wijziging in de bouwkundige constructie, wijziging in bouwkundige identiteit, functiewijziging en de omvang van de gedane investeringen in de onroerende zaak.

Een buitenlands beleggingsfonds kocht in 2015 een voormalig postkantoor in verhuurde staat en de ernaast gelegen twee woningen voor € 4,6 miljoen. Dit oude postkantoor was al door de verkoper ingrijpend verbouwd. Bij aankoop van de onroerende zaak had het beleggingsfonds geen overdrachtsbelasting betaald. In geschil bij Rechtbank Zeeland-West-Brabant is of de naheffingsaanslag overdrachtsbelasting terecht is opgelegd, meer in het bijzonder is de vraag of sprake is van een nieuw vervaardigde onroerende zaak, zoals het beleggingsfonds stelt. Bij een nieuw vervaardigd goed ontstaat btw-plicht en geldt een vrijstelling van overdrachtsbelasting. De rechtbank oordeelt dat bij een onroerende zaak slechts dan sprake is van vervaardiging van een goed als door werkzaamheden aan die onroerende zaak in wezen nieuwbouw heeft plaatsgevonden. Daarvoor zijn vier deelnormen van belang.

 

De vier deelnormen

 

Ten eerste, is er een wijziging van de bouwkundige constructie? Dat is het geval omdat onder meer binnenmuren, een deel van de constructievloer, grote delen van de fundering, zijmuren en gevelwanden zijn verwijderd. Delen van de betonnen constructie zijn vervangen door staal, zo dat het casco nog net kon blijven bestaan. Ten tweede, er is een wijziging in de bouwkundige identiteit (herkenbaarheid) van het gebouw. Hoewel de uitstraling van het voormalige postkantoor in stand is gebleven, is toch sprake van in wezen nieuwbouw. Er is namelijk een grote aanbouw toegevoegd, daardoor is de bouwkundige identiteit veranderd. Ten derde heeft het gebouw een functiewijziging ondergaan, namelijk van postkantoor naar commerciële ruimten (winkels, restaurant, kantoren, parkeren). Ten vierde is van belang de omvang van de investeringen in het gebouw. De werkzaamheden hebben in totaal € 15,6 miljoen gekost, terwijl de beginwaarde € 4,6 miljoen bedroeg. Dit betekent dat de kosten van de verbouwing meer dan 300% van de beginwaarde van de onroerende zaak hebben bedragen. Dat maakt dat de kosten van de bij de verbouwing gedane investeringen zowel absoluut als relatief omvangrijk zijn.

 

Wet: art. 11 lid 1 letter a ten eerste Wet OB 1968 en art. 15 lid 1 letter a WBR

Meer informatie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant 26 april 2019 (gepubliceerd 2 oktober 2019), ECLI:NL:RBZWB:2019:1927

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.