Vergoeding afzien aanspraak erfdeel valt onder erfbelasting

donderdag 29 november 2018 Remco Latour 923x gelezen

In de praktijk ontstaan er weleens geschillen over wie gerechtigd is tot een erfenis. Zo’n geschil is onder meer op te lossen doordat een of meer partijen hun aanspraak opgeven in ruil voor een vergoeding. Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat zo’n vergoeding in principe is belast met erfbelasting.

Een man had in zijn testament zijn toenmalige niet-geregistreerde partner benoemd als enig erfgenaam. In het geval hij tegelijk met of na deze partner zou overlijden, zou een stichting de enige erfgenaam zijn. Tegen de tijd dat de man kwam te overlijden, woonde hij niet meer samen met de in het testament genoemde partner. Tussen de stichting, een halfbroer en twee halfzussen van de erflater ontstond een geschil over hoe zij het testament moesten uitleggen. Zij meenden dat de ex-partner geen erfgename meer was. Maar omdat deze ex-partner nog leefde zou de stichting misschien evenmin (enig) erfgenaam zijn. Uiteindelijk sloten de stichting, de halfbroer en de halfzussen een vaststellingsovereenkomst (VSO). De familieleden erkenden de stichting als enig erfgenaam en de stichting betaalde de halfbroer en de halfzussen ieder ruim € 40.000 uit. Vervolgens ontstaat een nieuw geschil, maar nu met de fiscus.

 

Betalingen stichtingen

De vraag is of de familieleden van de erflater erfbelasting zijn verschuldigd over de betalingen van de stichting. De rechtbank oordeelt als volgt. In het geval van een betwiste aanspraak die wordt prijsgegeven tegen een geldsom, is sprake van een verkrijging uit erfrecht voor de toepassing van de Successiewet 1956. De betalingen van de stichting zijn dus uit erfrecht verkregen, zodat de halfbroer en de halfzussen daarover erfbelasting moeten betalen.

 

Wet: art. 1, eerste lid, onderdeel 1° SW 1956

Meer informatie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant 24 mei 2018 (gepubliceerd 29 november 2018), ECLI:NL:RBZWB:2018:3329

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.