Vergrijpboete voor gebruik kassaprogramma met afroommodule

vrijdag 18 oktober 2019 Remco Latour 730x gelezen

Als een ondernemer gebruik maakt van een kassaprogramma met software waarmee omzet is te wissen, loopt hij een risico. Als de inspecteur meent dat met die software winst is afgeroomd, zal hij niet alleen de opgegeven winst corrigeren maar waarschijnlijk ook een vergrijpboete opleggen.

De Belastingdienst hield een aantal boekenonderzoeken en al dan niet aangekondigde controles bij een wokrestaurant. Daarbij trof de controlerend ambtenaar in het kassaprogramma van het restaurant een zogeheten afroommodule aan. Een afroommodule is een stuk software in een geautomatiseerde kassa waarmee men de omzet kan afromen door contante transacties (gedeeltelijk) te wissen. In dit geval waren bovendien sporen te vinden van het gebruik van die afroommodule. De Belastingdienst gaat ervan uit dat de afgeroomde omzet is toegekomen aan de grootaandeelhouders van de B.V. die het wokrestaurant exploiteerde. De aandeelhouders beweren echter dat twee oud-werknemers de afroommodule hebben gebruikt en de afgeroomde winst in eigen zak hebben gestopt. Maar om de afroommodule te kunnen gebruiken, is een usb-stick nodig die wordt meegeleverd bij de aanschaf van een kassa. Per kassa is maar één usb-stick beschikbaar. Hof Den Bosch vindt niet aannemelijk dat de leverancier de usb-stick zo maar overhandigt aan een medewerker van het restaurant.

 

Leugendetectortest is onbetrouwbaar

De aandeelhouders willen een getuigenverklaring van een van de oud-werknemers overleggen. Deze werknemer zou een leugendetectortest hebben afgelegd. Maar het hof wil geen gebruik maken van deze verklaring. In het strafrecht is de toepassing van een leugendetectortest omstreden vanwege de onbetrouwbaarheid van zo’n test. Het hof ziet geen reden om in een belastingzaak anders te oordelen. Bovendien zijn de aandeelhouders aan de late kant met dit bewijsaanbod en dit is hen ook toe te rekenen. Het hof oordeelt dat de Belastingdienst de aandeelhouders terecht navorderingsaanslagen inkomstenbelasting en vergrijpboetes heeft opgelegd.

 

Wet: art. 67d AWR

 

Bronnen: Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch 24 mei 2019 (gepubliceerd 15 oktober 2019), ECLI:NL:GHSHE:2019:1972 en Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch 24 mei 2019 (gepubliceerd 15 oktober 2019), ECLI:NL:GHSHE:2019:1973

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.