Verhuurder van woning aan kinderen is geen btw-ondernemer

woensdag 23 oktober 2019 Remco Latour 552x gelezen

Als een samenwerkingsverband een woonruimte verhuurt aan de kinderen van de participanten zonder dat aannemelijk is dat deze kinderen daarvoor een vergoeding betalen, is geen sprake van ondernemerschap voor de btw. Het samenwerkingsverband kan dan ook geen voorbelasting met betrekking tot de woonruimte aftrekken.

Een vof had een geschil met de Belastingdienst over de aftrek van voorbelasting. De inspecteur meende dat de vof geen onderneming dreef, omdat geen sprake was van een economische activiteit. De vof weet de belastingrechter niet te overtuigen van haar btw-ondernemerschap. Haar activiteit bestaat uit het verhuren van appartementen op de bovenetages van een woonhuis aan de zonen van haar (voormalige) vennoten. De vof beschouwt deze zonen als kostgangers. Maar zij maakt niet aannemelijk dat de zonen een vergoeding hebben betaald voor de huur of het kostgangerschap. De vof maakt evenmin aannemelijk dat het kostgangerschap meer omvat dan de verhuur van delen van een onroerende zaak. Vanwege het familieverband tussen de (voormalige)vennoten van de vof en de zonen lijkt het erop dat de activiteit van de vof niet plaatsvond in het economische verkeer. Hof Den Bosch oordeelt dat de vof geen btw-ondernemer is. Aan het feit dat dat de Belastingdienst de vof aangiftebiljetten heeft gestuurd, kan de vof geen te honoreren vertrouwen ontlenen. De inspecteur heeft daarmee immers geen standpunt ingenomen.

 

Wet: art. 7 en 11, eerste lid, onderdeel b Wet OB 1968

Meer informatie: Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 7 juni 2019 (gepubliceerd 18 oktober 2019), ECLI:NL:GHSHE:2019:2132

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.