Verknochtheid vereist meer dan overeenkomst in geschilpunten

woensdag 16 oktober 2019 Remco Latour 166x gelezen

Als diverse beroepsprocedures aan elkaar verknocht zijn, kan dat een rechtvaardiging zijn voor een langere duur van de beroepsprocedures. De Hoge Raad benadrukte onlangs nog maar eens dat niet per definitie sprake is van verknochtheid van zaken als in deze zaken dezelfde geschilpunten aan de orde zijn.

De redelijke termijn waarin men een beroepsprocedure moet afronden, kan worden verlengd als sprake is van diverse verknochte zaken. Het gevolg is dat in zo’n geval ook minder snel sprake is van een overschrijding van de redelijke termijn. Maar de Hoge Raad stelt dat de belastingrechter niet te snel moet concluderen dat zaken verknocht zijn. Zie ook: ‘Fiscus moet rente betalen over late griffierechtvergoeding’. Ook Hof Arnhem-Leeuwarden had in zijn uitspraak van 1 mei 2018, ECLI:NL:GHARL:2018:4323 te snel geoordeeld dat sprake was van verknochtheid van zaken, aldus de Hoge Raad. De Hoge Raad herhaalt dat de omstandigheid dat er vele andere zaken zijn waarin men dezelfde geschilpunten in wisselende samenstelling aan de orde stelt, de redelijke termijn niet kan doen verlengen. De belanghebbende, een vof die in beroep was gegaan tegen de voldoening van BPM, had daarom ook recht op een immateriële schadevergoeding omdat de hoger beroepsprocedure onredelijk lang had geduurd.

 

Wet: art. 8:95 Awb en art. 6:119 BW

Meer informatie: Hoge Raad 11 oktober 2019, ECLI:NL:HR:2019:1524

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.