Verkoop woning tegen WEV of WOZ, kies de meest gunstige

donderdag 18 april 2019 Remco Latour 2 reacties 1300x gelezen

Afhankelijk hoe de overdracht van de woning plaatsvindt, valt te regelen dat men met de WOZ-waarde of waarde in het economische verkeer moet werken. Tijdens de studiedag van het Register Estate Planners behandelde mr. Stef Bekker enkele aspecten van de schenking van een eigen woning.

Bekker stelt dat estate planners eerst moeten controleren of daadwerkelijk sprake is van een schenking volgens de regels van de Successiewet. De begunstigde moet daartoe worden verrijkt, wat ook de bedoeling van de schenker moet zijn. Daarnaast moet de schenker verarmen. Bekker constateert dat in de praktijk men vaak nogal gemakkelijk ervan uitgaat dat sprake is van een schenking. Hij noemt als voorbeeld de casus in de arresten van de Hoge Raad van 26 februari 2016, ECLI:NL:2016:319 en ECLI:NL:HR:2016:320. Zie ook: ‘Niet woning maar kwijtschelding is object van schenking’ (NTFR 2016/797) en ‘Vader schenkt ook voor Successiewet geen woning maar geldbedrag’. In deze casus had een man een woning aan zijn zoon verkocht tegen de waarde in het economische verkeer (WEV). Deze WEV was lager dan de WOZ-waarde. De zoon bleef de koopsom schuldig. Bekker benadrukt dat de verkoop van een woning tegen de waarde in het economische verkeer geen schenking is. Pas op het moment waarop de verkoper een deel van de schuldig gebleven koopsom kwijtscheldt, is sprake van een schenking. Omdat het gaat om een schenking van geld, geldt het wettelijk waarderingsvoorschrift voor woningen niet. Daarom is alleen het bedrag van de kwijtschelding belast.

 

WOZ < WEV

Als de WOZ lager is dan de WEV, is het juist interessant om ervoor te zorgen dat sprake is van een schenking van een woning. Dit kan volgens Bekker door de woning te verkopen tegen de WOZ-waarde. Omdat de verkoopprijs lager is dan de WEV van de woning, is sprake van een schenking van een woning. Maar daardoor is het waarderingsvoorschrift voor woningen van toepassing. En dus bedraagt de grondslag voor de schenkbelasting het verschil tussen de WOZ-waarde en de verkoopprijs. Bij een verkoop tegen de WOZ-waarde is het belastbare voordeel dus alsnog nihil. En vergeet niet dat de verkrijger mag kiezen om de WOZ-waarde van het jaar na het jaar van verkrijging te gebruiken.

 

Wet: art. 1, eerste lid, onderdeel 2° en 21, eerste en vijfde lid SW 1956

Meer informatie: Register Estate Planners

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.


Reacties

Reacties

Remco Latour 19/04/2019 11:49

De notaris kan in de akte opnemen dat de waarde in het economische verkeer voor de overdrachtsbelasting de werkelijke waarde in verhuurde staat is. Daarover kan hij de overdrachtsbelasting berekenen.

mr. H.E. van der Vliet 18/04/2019 16:12

Wat als de WOZ van de woning substantieel lager is dan de WEV ondermeer omdat deze is langdurig is verhuurd (toepassing leegwaarderatio) en de notaris geen verkoopakte wil opstellen met de WOZ als verkoopprijs in verband met een te lage afdracht van overdrachtsbelasting?

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.