Verlaging alimentatiedraagkracht is geen alimentatie

maandag 19 november 2018 Remco Latour 889x gelezen

Als bij een echtscheiding een van de partners de gemeenschappelijke woning blijft bewonen en de rentelasten voor zijn rekening neemt, wil dat nog niet zeggen dat een deel van de rente aftrekbaar is als partneralimentatie.

Een man en een vrouw scheidden van elkaar zonder dat sprake was van een echtscheidingsconvenant. De voormalige echtelijke woning en de daaraan gekoppelde hypothecair lening en levensverzekeringen gingen beide ex-echtgenoten ieder voor 50% aan. Na de scheiding bleef de man in deze woning wonen. Hij betaalde de volledige hypotheekrente. De man wil het aandeel van de hypotheekrente dat zijn ex-echtgenote had moeten betalen aftrekken als partneralimentatie. Zowel de fiscus als de Hoge Raad meent dat deze aftrek niet is toegestaan. Dat de man de hypotheekrente betaalt , vloeit niet voort uit een echtscheidingsconvenant of rechtelijke uitspraak. Het is wel zo dat de rechter deze betalingen meeneemt bij de draagkrachtberekening van de man voor het vaststellen van zijn alimentatieverplichting. Maar dit draagkracht verlagend effect maakt van de rentebetaling zelf nog geen alimentatiebetaling.

 

Wet: art. 6.3, eerste lid, letter a Wet IB 2001

Meer informatie: Hoge Raad 16 november 2018, ECLI:NL:HR:2018:2134

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.