Verleggingsregeling niet van toeppassing zonder bewijs

maandag 9 mei 2016 Rachida Lachhab 1039x gelezen

Wanneer een leverancier aan een afnemer een factuur heeft uitgereikt met de vermelding “btw verlegd” en daarover een geschil ontstaat met de belastinginspecteur, ligt de bewijslast voor het al dan niet terecht toepassen van de verleggingsregeling bij de leverancier. Volgens de rechtbank slaagt de aannemer als leverancier in deze zaak er niet in het bewijs te leveren.

Een hoofdaannemer was in de gemeente Strijen betrokken bij de bouw van een school. Voor deze bouwwerkzaamheden had de aannemer aan de gemeente Strijen facturen uitgereikt met daarop de vermelding “btw verlegd”. De inspecteur vond dat de verleggingsregeling ten onrechte was toegepast en legde een naheffingsaanslag omzetbelasting op.

De rechtbank was van mening dat de aannemer moest bewijzen of de verleggingsregeling al dan niet terecht was toegepast. De aannemer stelde zich op het standpunt dat de verleggingsregeling terecht was toegepast omdat de gemeente optrad als eigenbouwer. De gemeente was volgens de aannemer bij de bouw van de school niet opgetreden als overheid maar als ondernemer in de zin van artikel 7 van de Wet op de omzetbelasting 1968. Dit blijkt volgens de aannemer uit het feit dat de gemeente bij de bouw de algehele leiding had. Volgens de rechtbank had de aannemer niet aannemelijk gemaakt dat de algehele leiding bij de gemeente berustte, waardoor de verleggingsregeling ten onrechte was toegepast.

Wet: artikel 12 Wet op de omzetbelasting 1968

Meer informatie: Rechtbank Den Haag, 16 maart 2016 (gepubliceerd op 3 mei 2016), ECLI:NL:RBDHA:2016:3564

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.