Vermindering afdracht verhuurderheffing is belaste winst

vrijdag 14 december 2018 Remco Latour 362x gelezen

Een vermindering van de af te dragen verhuurderheffing heeft als keerzijde dat de belastingplichtige een lager bedrag aan verhuurderheffing kan aftrekken van de fiscale winst.

Een woningcorporatie was belastingplichtige voor de verhuurderheffing, maar beschikte over een definitieve investeringsverklaring. Onder voorwaarden kan zo’n investeringsverklaring recht geven op de toepassing van een vermindering van af te dragen verhuurderheffing. De woningcorporatie voldeed aan de voorwaarden en paste de afdrachtvermindering toe. Zij neemt als standpunt in dat zij de verhuurderheffing vóór de toepassing van de afdrachtvermindering mag aftrekken van de belastbare winst voor de vennootschapsbelasting. Het bedrag van de afdrachtvermindering moet volgens de woningcorporatie worden afgeboekt op de boekwaarde van de desbetreffende sociale huurwoningen. Rechtbank Gelderland verwerpt dit standpunt. De vermindering van de afdracht van de verhuurderheffing is geen losse investeringsfaciliteit, maar een onderdeel van de verhuurderheffing. Deze heffing is namelijk niet alleen bedoeld om de Staat van inkomsten te voorzien, maar ook om de woningmarkt beter te laten functioneren. Daarom mag de woningcorporatie alleen de verhuurderheffing na toepassing van de afdrachtvermindering aftrekken.

 

Wet: art. 3.8 Wet IB 2001, art. 8, eerste lid Wet Vpb 1969 en art. 1.1 en 1.10 Wet maatregelen woningmarkt 2014 II

Meer informatie: Rechtbank Gelderland 10 december 2018 (gepubliceerd 13 december 2018), ECLI:NL:RBGEL:2018:5266

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.