Verstrek relevante gegevens bij vooroverleg met de fiscus

maandag 3 juni 2019 Remco Latour 326x gelezen

Het voeren van vooroverleg met de fiscus is wenselijk als de cliënt van een belastingadviseur zekerheid wil. Dit stelt mr. Almer de Beer in de jubileumuitzending van Tax Talks.

Op 28 mei 2019 was de jubileumuitzending van Tax Talks te zien waarin vele deskundigen de fiscale actualiteiten bespraken. Zo ook mr. Almer de Beer, die inging op het nut van het vooroverleg met de fiscus.

Sinds het openbaar maken van het Handboek Vooroverleg 2018 heeft de belastingadvieswereld meer inzicht in het beleid van de Belastingdienst bij het ontvangen van een verzoek om vooroverleg (zie: ‘Handboek Vooroverleg Belastingdienst openbaar’). De Beer stelt dat het voeren van vooroverleg met de fiscus wenselijk is als de cliënt van een belastingadviseur zekerheid wil. Bij herstructurering kan het bijvoorbeeld handig zijn om te weten wat de inspecteur vindt van de gekozen opzet en hoe hij op de geplande handelingen zal reageren. Aan de andere kant moet men zich ook realiseren dat de Belastingdienst in een vooroverleg niet altijd het antwoord geeft waar de cliënt op hoopt, zo waarschuwt de Beer. Hij constateert dat bij twijfel – bijvoorbeeld over de toepasbaarheid van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit – de inspecteur liever een afwijzend antwoord geeft. De Beer benadrukt daarnaast dat een vooroverleg alleen maar zin heeft als de belanghebbende zijn bedoelingen duidelijk maakt. De inspecteur is niet gebonden aan een toezegging die hij doet in een vooroverleg als de belanghebbende wezenlijke feiten heeft verzwegen. Bovendien wil de fiscus ook weten voor welke specifieke cliënt het vooroverleg is bedoeld. Ten slotte wijst de Beer erop dat de inspecteur niet is gebonden aan een termijn waarin hij moet reageren op het verzoek om vooroverleg.

 

Meer weten?

Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee?

Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95!

 

Handboek Vooroverleg 2018

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.