Vervallen boeteverlaging geldt toch bij eerder verzuim

vrijdag 15 maart 2019 Remco Latour 390x gelezen

Stel een belastingplichtige begaat een aangifteverzuim waar een boete op staat. Op het moment van het verzuim geldt een verzachtende maatregel, maar de belastingplichtige vervult deze voorwaarde pas nadat het verzachtende beleid is ingetrokken. In dat geval moet de inspecteur toch de boete matigen.

Een vrouw ontving op 28 februari 2015 een uitnodiging om aangifte inkomstenbelasting te doen. Zij kreeg uitstel om tot en met 1 september 2015 aangifte te doen. De inspecteur verlengde deze termijn naar 18 november toen hij de vrouw een aanmaning stuurde. Ondanks deze aanmaning ontving de fiscus pas de aangifte op 26 februari 2016. De vrouw had daarmee een aangifteverzuim begaan. De Belastingdienst legde haar een verzuimboete op van 7% van het toenmalige maximum. Dit was en is namelijk onder normale omstandigheden de hoogte van een aangifteverzuimboete. Tot 1 januari 2016 vond echter een matiging van de verzuimboete plaats tot 1% van het wettelijk maximum als de belastingplichtige alsnog aangifte deed voordat de inspecteur hem een ambtshalve aanslag had opgelegd.

 

De vraag is nu of de Belastingdienst de boete moet matigen of niet. De inspecteur meent van niet, omdat de vrouw haar verzuim pas na 1 januari 2016 heeft hersteld. Op dat moment gold het verzachtend beleid niet meer. Maar Hof Den Bosch oordeelt dat het moment waarop de belastingplichtige het verzuim begaat, bepalend is. Het aangifteverzuim is begaan op 19 november 2015 en toen gold de verzachting nog. Dat de vrouw pas in 2016 het verzuim heeft hersteld, doet daar niets aan af. De Belastingdienst moet de boete matigen tot 1% van het maximum.

 

Wet: art. 67a, eerste lid AWR

Besluit: par. 21, tweede lid BBBB

Meer informatie: Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch 20 december 2018 (gepubliceerd 13 maart 2019), ECLI:NL:GHSHE:2018:5349

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.