Verzoek om vergoeding kosten bijstand omvat bezwaarkosten

maandag 4 februari 2019 Remco Latour 223x gelezen

Als een belanghebbende bij het instellen en het intrekken van een beroep steeds verzoekt om een vergoeding van kosten van rechtsbijstand, omvat dit verzoek mede een vergoeding van de kosten van bezwaar.

Een man was in bezwaar gegaan tegen een naheffingsaanslag parkeerbelasting. Nadat de heffingsambtenaar zijn bezwaarschrift afwees, ging hij in beroep. Daarbij verzocht de man mede om een vergoeding van zijn kosten voor rechtsbijstand. Voordat de beroepsprocedure was afgerond, kwam de gemeente alsnog geheel tegemoet aan de bezwaren van de man. Daarom trok hij zijn beroepschrift in, waarbij hij opnieuw verzocht om een vergoeding van proceskosten. De rechtbank verklaarde daarom zijn beroep niet-ontvankelijk en veroordeelde de gemeente tot het betalen van een proceskostenvergoeding. Deze vergoeding zag alleen op de kosten van de beroepsfase, terwijl de man ook de kosten van zijn bezwaarfase vergoed wilde hebben. De Hoge Raad oordeelt dat de rechter het verzoek in algemene bewoordingen om een vergoeding van de kosten van rechtsbijstand ook moet opvatten als een verzoek om een bezwaarkostenvergoeding. De man had niet expliciet om een vergoeding van de kosten van de bezwaarprocedure hoeven te vragen. De Hoge Raad houdt daarom bij de berekening van de forfaitaire proceskostenvergoeding rekening met de bezwaarfase.

 

Wet: art. 7:15, 7:28, 8:75 en 8:75a Awb en art. 29e AWR

Meer informatie: Hoge Raad 1 februari 2019, ECLI:NL:HR:2019:144

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.