Voorrang voor sociaal ondernemen

maandag 10 september 2018 Anne-Marie Noordenbos 239x gelezen

Sociale ondernemingen moeten voorrang krijgen bij overheidsaanbestedingen. Ook moet er een speciale B.V.-vorm komen voor deze bedrijven. Kamerlid Bruins van de ChristenUnie wil dat het makkelijker wordt voor bedrijven om niet alleen uit winstoogpunt, maar ook uit maatschappelijk oogpunt te ondernemen.

Het is voor sociale ondernemingen nog steeds lastig om een lening te krijgen bij de bank, omdat ze in het begin vaak nog niet zoveel winst maken. 'Ze hebben geen enorme groeicijfers, maar kijken bijvoorbeeld eerst hoeveel arbeidsgehandicapten ze in dienst nemen', zegt Bruins. Ook lopen ze aan tegen problemen bij gemeenten, waar ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Niet alle sociale ondernemingen maken winst. In 2015 maakte 36 procent winst, vorig jaar was dat 44 procent, blijkt uit de Social Enterprise Monitor.

Bruins wil dat voorzieningen die deels uit belastinggeld worden betaald, worden uitgevoerd door sociale ondernemingen. Denk bijvoorbeeld aan de kinderopvang, die gedeeltelijk vanuit een ouderbijdrage van de overheid wordt gefinancierd. Er zou daarom een nieuwe rechtsvorm in de wet moeten worden opgenomen: de B.V.m. De m staat hier voor maatschappelijk. Bruins zegt dat er ook fiscale regelingen getroffen kunnen worden, zoals het aantrekkelijker maken om te beleggen in sociale ondernemingen. Alleen bedrijven die bijvoorbeeld geen grote salariskloof tussen de top en de rest van de werkvloer hebben, of bedrijven die veel arbeidsgehandicapten in dienst nemen, komen hiervoor in aanmerking.

Bron: NOS, 8 september 2018

Meer weten?

Binnenkort verschijnt in Vakblad FamilieZaken een artikel over social enterprises van mr. Pjotr Anthoni, Maiko van Bakel MSc en mr. Mitra Tydeman-Yousef van PwC. > Meer informatie over het vakblad en een voordelig kennismakingsabonnement

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.