Waar zijn interactieve webcamsessies belast?

dinsdag 26 september 2017 Giniraynha Poulina 768x gelezen

De Hoge Raad wil van het Europese Hof weten of het tegen vergoeding verzorgen van live interactieve webcamsessies kwalificeert als een vermakelijkheidsdienst of als een ‘langs elektronische weg verrichte dienst’. Ingeval sprake is van een vermakelijkheidsdienst speelt ook nog de vraag waar deze dienst geacht wordt plaats te vinden.

In deze zaak is in geschil is of het tegen vergoeding verzorgen van live interactieve webcamsessies vanuit Nederland, waarvoor modellen in de Filipijnen worden ingezet, voor de btw-heffing in Nederland of in de Filipijnen is belast. De Nederlandse fiscus meent dat deze diensten voor de btw-heffing moeten worden geacht plaats te vinden in Nederland. Volgens de inspecteur vindt een vermakelijkheidsactiviteit, zoals deze, feitelijk plaats op de plaats waar de bezoeker zich bevindt wanneer hij deelneemt aan een sessie. Daar immers vindt feitelijk voor de ogen van de bezoeker de sessie plaats. De diensten van de btw-ondernemer zijn daarom belast in Nederland.

 

Hof Den Bosch besliste dat de diensten belast zijn op de plaats waar de vermakelijkheidsactiviteiten feitelijk plaatsvinden. Aangezien de modellen feitelijk hun handelingen in de Filipijnen verrichten, zijn de diensten daar belast. Daar vindt immers fysiek het optreden plaats waarvoor de bezoekers betalen. Volgens de Hoge Raad zijn beide standpunten op basis van de vaste rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie verdedigbaar. Daarom heeft de Hoge Raad prejudiciële vragen hierover voorgelegd aan het Europese Hof.

 

Wet: artikelen 6, lid 2, letter c, onder 1°, van de Wet (tekst 2006 tot en met 2009) en 9 van de Zesde Richtlijn

Meer informatie: Hoge Raad, 22 september 2017, ECLI:NL:HR:2017:2431

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.